Skip to content

La diabetis: una malaltia crònica que afecta la teva salut

La diabetis: una malaltia crònica que afecta la teva salut

La diabetis és una malaltia que es pateix quan hi ha uns nivells alts de sucre a la sang. Segur que això ja ho saps, però coneixes realment quin és el seu origen i quin és el seu tractament? Saps quants tipus de diabetis existeixen, o què es pot fer per prevenir-la? Volem que aquest post sigui la teva guia sobre un seriós problema de salut.

Els nivells alts de sucre a la sang (glucosa) poden donar pas a la malaltia de la diabetis, si persisteixen en el temps. A casa nostra, Andorra, l’any 2019 hi havia 8000 pacients diagnosticats, 40 d’ells eren infants amb diabetis tipus 1. Actualment, hi ha la previsió que aquesta dada hagi augmentat.

Què és la diabetis, tipus de diabetis i les seves conseqüències

Es tracta d’una malaltia que té a veure amb un procés metabòlic de l’organisme. Si tens algun familiar diabètic, ja sabràs que el seu cos no pot metabolitzar la glucosa (sucre) que circula pel seu torrent sanguini i convertir-la en energia. Això és perquè li falta una hormona que segrega el cos, anomenada insulina, i és per això que se l’ha d’injectar cada dia. Aquest n’és l’origen d’una patologia que pot esdevenir greu.

L’origen de la diabetis: un mal funcionament del pàncrees, segregador de la insulina

En el pàncrees és un òrgan molt important situat al costat del duodè i de l’estómac. Genera l’hormona imprescindible per poder transformar la glucosa en energia per a les cèl·lules: la insulina.

Per exemple: quan menges un àpat, el teu cos es posa en marxa per sintetitzar nutrients i aconseguir la glucosa. A mesura que paeixes els aliments, el pàncrees s’activa segregant la insulina. Aquesta hormona serà l’encarregada de controlar els nivells de sucre. I és que té la capacitat de transformar la glucosa en energia i fa possible que les teves cèl·lules la puguin utilitzar.

Llavors, és precisament aquesta incapacitat de segregar l’hormona de la insulina, l’origen de la malaltia. Sense insulina, els nivells de glucosa a la sang sempre són alts i el cos emmalalteix.

Existeixen tres tipus de diabetis

La disfunció orgànica dels malalts diabètics sempre es trobarà al pàncrees. Tanmateix, pot passar que aquest òrgan segregui molt poca insulina o gens.

Diabetis mellitus tipus 1: el cos no genera insulina

És interessant que coneguis que els diabètics tipus u tenen aquesta malaltia sobrevinguda per un procés víric o un desordre autoimmunitari: significa que l’atac previ d’algun virus, o bé una reacció del sistema immunitari, ha destruït les cèl·lules pancreàtiques. Sense les cèl·lules beta, el pàncrees no segregarà la tan vital insulina, o la seva producció és mínima; la persona, doncs, se l’ha d’injectar. En el tipus 1, el factor genètic pot ser rellevant i que diferenciïs dos subgrups:

 • Diabetis mellitus tipus u autoimmune: d’origen immunitari o vírica.

 • Diabetis mellitus idiopàtica tipus u: manifestacions molt poc freqüents de la malaltia i d’origen més complex i minoritari.

Fixa’t que aquestes variants tipus u poden afectar a la mainada, apareixent més habitualment durant l’adolescència. Per tant, quan a la família hi ha un nen o una nena diabètics el control de la glucosa esdevé crucial.

Diabetis tipus 2: el cos presenta una resistència als efectes de la insulina

Afecta les persones d’edat més avançada, o que tenen sobrepès i obesitat; es tracta d’una variant que s’origina per uns hàbits de vida poc saludables. La bona notícia és que aquesta variant de la malaltia pot prevenir-se. La disfunció del pàncrees i la resistència que la insulina faci la seva feina dins l’organisme és causada per un metabolisme espatllat: sedentarisme, tabaquisme, ingesta excessiva de carbohidrats processats i estrès.

Les embarassades poden presentar un tipus dos: diabetis gestacional

És probable que hagis conegut també alguna embarassada que vigilava molt la dieta per tenir risc de patir la malaltia. És possible tenir el sucre molt elevat (hiperglucèmia) durant la gestació, especialment si:

 • Es tracta d’una dona amb sobrepès.

 • Si hi ha antecedents per un embaràs anterior.

 • Si es preveu el naixement d’un nadó amb un pes superior a la mitjana.

En aquests casos es controla especialment a l’embarassada, que ha de seguir una dieta rigorosa i caminar o nedar.

Les conseqüències d’una diabetis no controlada

Efectivament, hi ha conseqüències que poden esdevenir molt serioses, si la malaltia no es controla. En aquest sentit, és especialment important que coneguis els efectes negatius que pot tenir aquesta malaltia crònica en l’organisme. Tenir hiperglucèmia (sucre alt) permanentment acaba fent malbé òrgans i teixits, provocant complicacions greus.

Els danys per una diabetis no tractada poden ser molt seriosos

 1. Accidents cerebrovasculars (ACV): causat per un augment excessiu i irregular d’aquesta glucosa a la sang.

 2. Hipertensió arterial: especialment en pacients del tipus dos d’aquesta patologia, que poden tenir sobrepès i sedentarisme. Els diabètics han de revisar la teva pressió sanguínia ben sovint.

 3. Danys cardiovasculars: donada la seva prevalença a patir Hipertensió arterial (HTA). El ris de patir un accident cardiovascular és un 50% més alt que en les persones sanes.

 4. Neuropaties: els danys arriben al sistema nerviós, provocant danys neuronals al cervell.

 5. Danys als ronyons: és una de les complicacions més freqüents en pacients diabètics que poden acabar en un tractament amb diàlisi.

 6. Danys a la vista: Hi ha un risc seriós que la vista dels diabètics mal controlats es danyi a causa del deteriorament dels vasos sanguinis; poden perdre la visió totalment.

 7. Amputacions: aquest és un risc greu que poden córrer els malalts diabètics del tipus 2; la causa és el deteriorament de capil·lars o terminacions nervioses i l’acumulació d’àcid làctic.

Tractaments de la malaltia

Els tractaments principals són les injeccions d’insulina, plomes recarregades, bombes d’insulina i la medicació hipoglucèmica no insulínica.

Les injeccions d’insulina

És el tractament tradicional que s’utilitza d’ençà que la insulina va estar disponible en forma de tractament, l’any 1921. Fixa’t que és un mètode que requereix una experiència en injectar la insulina i que són les autoritats mèdiques i de salut els que instrueixen i donen tot el suport educacional necessari. Recordar-te que en el tipus u d’aquesta patologia hi ha canalla que aprenen a subministrar-se ells mateixos la insulina.

Plomes d’insulina

Per una precisió més garantida, aquestes eines de subministrament de la insulina tenen grans avantatges: poden ser d’un sol ús, són més exactes i no requereixen la preparació d’una xeringa. Són molt adequades per ser transportades de forma molt pràctica. També agrada als pacients perquè és més discreta que les injeccions.

Bombes d’insulina

Aquest tractament vol imitar la dosificació que fa el pàncrees de la persona, alliberant insulina a mesura que l’organisme la necessita. L’èxit de la bomba d’insulina és, clarament, l’exactitud de la dosificació de l’hormona en quantitat i en temps; això significa que el cos rep la dosi adequada quan el petit monitor d’aquest equip tecnològic detecta un increment de glucosa en sang. Has de pensar que aquest tractament avança ràpidament, la qual cosa és molt positiva per als malalts infantils amb el tipus u.

Medicació hipoglucèmica no insulínica

Està especialment pensada per aquelles persones que es troben en una prediabetis, atesa la seva hiperglucèmia. Les autoritats mèdiques d’aquests pacients donen un medicament per reduir la glucosa en sang, ajudant a les mesures de prevenció: activitat física, dieta, hidratació i evitar l’estrès.

Aquestes persones, si es cuiden, arribaran a controlar aquest sucre a la sang i evitaran problemes de salut molt seriosos. Ara trobem interessant explicar-te de quina manera es pot prevenir tenir diabetis del tipus dos, especialment. Són accions preventives molt positives i efectives i tu també les pots posar en marxa. La teva salut sortirà ben beneficiada.

Mesures de prevenció per evitar la diabetis de tipus dos

En els diferents articles del nostre magazín digital pots trobar consells saludables que van en aquesta línia: practicar una vida activa fent exercici, una dieta saludable i oblidar el tabac i l’alcohol. Coneixeràs tot allò que necessites saber per tenir cura de la salut de la teva família i altres consells interessants; per potenciar hàbits i rutines saludables sense renunciar a gaudir de bons àpats, moments de relaxació i també de diversió.

També has de fer l’esforç de revisar constants vitals en el teu centre mèdic de confiança; igualment, fer servir la teva assegurança mèdica, per controlar la tensió arterial, els nivells de glucosa, etc. Igualment important és important prendre la determinació de tenir tranquil·litat a la teva vida. De fet, és una realitat contrastada mèdicament que l’estrès és l’origen de moltes malalties.

Des dAssegur et convidem visitar la nostra web on trobaràs la protecció de salut ideal per a tu i la teva família.

Otros artículos que te pueden interesar