Skip to content

Com ensenyar al teu gos a reconèixer el seu nom

Com ensenyar al teu gos a reconèixer el seu nom

Ensenyar al teu gos a reconèixer el seu nom serà un dels primers passos per tal que, més endavant, sigui més fàcil educar-lo i ensenyar-lo, per exemple, a donar la pota, a asseure’s o a apropar-se quan crides el seu nom. Tenir un gos aporta beneficis per a la salut, i ensenyar-lo des de cadell a reconèixer el seu nom i a ser obedient suposarà un avantatge tant per a ell com per a tu. Per tant, el fet d’educar el teu gos contribuirà a millorar el vostre vincle, i també permetrà que t’entengui de manera molt més fàcil.

Ensenyar al teu gos el seu nom serà, segurament, una de les coses que més il·lusió et faran un cop ja hagis decidit com es dirà. Cal tenir en compte que, per aconseguir-ho, serà necessari tenir molta constància i paciència. Per això, avui t’expliquem com pots ensenyar al teu gos a reconèixer el seu nom, i et donem diversos consells que t’ajudaran a captar la seva atenció de manera més senzilla.

Com escollir el millor nom per al teu gos?

Com ja hem comentat, ensenyar el nom al teu gos és quelcom bàsic per començar a educar al teu cadell. Un dels passos més importants per aconseguir-ho és escollir el nom indicat. Es tracta d’una decisió molt important, i que sempre fa molta il·lusió, i és necessari saber que, per tal que el teu gos reconegui i aprengui el seu nom més fàcilment, cal que aquest tingui unes característiques concretes. Aquests consells t’ajudaran a escollir el nom més adequat per al teu gos:

  • Escolliu un nom curt, format per una única paraula, i poques síl·labes. El més recomanable és triar un nom d’una única síl·laba. Com més llarg sigui el nom, més difícil resultarà ensenyar al teu gos a reconèixer-lo.
  • La lletra “a” i la lletra “o” són les que millor perceben els gossos. Per tant, si el nom que esculls té aquestes lletres, li resultarà més fàcil aprendre’l.
  • També és important que el nom en qüestió sigui fàcil de pronunciar. D’aquesta manera, serà més fàcil que el teu gos aprengui a reconèixer-lo.
  • Intenta escollir un nom que sigui completament diferent d’aquelles paraules que utilitzaràs per ensenyar-li ordres bàsiques com “vine”, “seu” o “quiet”. D’aquesta manera, li resultarà més fàcil reconèixer cada una d’aquestes paraules.
  • Trieu un nom original i personalitzat, que us encanti a tota la família.
  • Per últim, cal tenir en compte que, si has adoptat un gos que ja és adult, cal que mantinguis el seu nom, ja que referir-te a ell amb una altra paraula podria confondre’l, i seria molt complicat que aprengués a reconèixer un nom nou.

Consells per ensenyar al teu gos a reconèixer el seu nom

Ja has escollit el nom del teu gos? El proper pas serà ensenyar-lo a reconèixer aquesta paraula, per tal que respongui al seu nom quan el cridis. El primer que cal fer per tal de poder ensenyar al teu gos el seu nom és trobar el lloc més indicat. Pot ser a dins de casa o a l’aire lliure, però és molt important que sigui un lloc amb calma, on no es pugui distreure fàcilment. Els primers dies, és recomanable que us quedeu dins de casa, ja que serà un lloc molt més tranquil, on el teu gos segur que se sentirà còmode. Un cop hagin passat uns dies, també pots continuar ensenyant-li el seu nom al carrer, per tal que aprengui a ser obedient i a respondre al seu nom a l’aire lliure, quan hi ha altres possibles distraccions.

Un cop escollit el lloc, per ensenyar al teu gos a reconèixer el seu nom, et recomanem seguir els consells que et donem a continuació.

Capta l’atenció del teu gos

Un cop hagis escollit el lloc, el següent que hauràs de fer és captar l’atenció del gos i, per tal d’aconseguir-ho, serà necessari que estableixi, encara que sigui durant uns segons, contacte visual amb tu. Per aconseguir que el teu gos estigui atent, cal que li ensenyis quelcom de menjar que li agradi. Mostra-li un tros de llaminadura, o d’algun dels seus aliments preferits. Guarda’l dins el teu puny tancat i, encara que ell intenti agafar el premi, no li donis. Quan es cansi d’insistir, i sembli que comença a distreure’s, digues el seu nom. És molt important que vocalitzis clarament, i que el teu to sigui calmat i alegre. Quan et miri després d’haver sentit el seu nom, felicita’l, i recompensa’l amb el premi.

Aquest procés l’hauràs de repetir diverses vegades. Quan torni a estar distret, crida’l pel seu nom i, quan et miri, felicita’l de nou. És normal que, al principi, et miri únicament perquè ha sentit la seva veu, i no perquè ja estigui començant a aprendre a reaccionar al seu nom. Tot i això, a mesura de repetir aquest exercici diverses vegades al dia, aprendrà a reconèixer-lo. És recomanable dedicar al voltant de 10 minuts diaris a fer aquest exercici. D’aquesta manera, a poc a poc, el teu gos aprendrà a reconèixer el seu nom. També és important, però, que no dediquis més temps del compte a aquesta activitat, ja que, en cas contrari, el teu gos podria avorrir-se o distreure’s.

Quin és el proper pas?

Un cop vegis que el teu gos comença a aprendre a estar atent quan sent el seu nom, et recomanem modificar lleugerament l’exercici. Igual que fins ara, en un moment en què estigui un xic distret, digues el seu nom, i espera’t tres segons. Si, durant aquests tres segons, manté la mirada, felicita’l, per tal que vegi que està aprenent, o dona-li un premi. Si, en canvi, abans que acabin aquests tres segons, es distreu, intenta-ho una altra vegada, esperant un xic menys, i ves augmentant el temps fins que el teu gos estigui atent durant uns quants segons, després de sentir el seu nom.

De nou, recorda que la repetició i la paciència són clau per aconseguir ensenyar al teu gos a reconèixer el seu nom, però també és molt important que no es cansi més del compte. Per tant, si vols que el teu gos aprengui a estar atent, el millor és repetir aquest exercici durant uns minuts cada dia. També és recomanable que, entre cada repetició, esperis uns segons, i que no repeteixis el seu nom moltes vegades seguides, ja que, d’aquesta manera, podria no entendre’l.

Capta la seva atenció mentre està en moviment

Tal com hem comentat, especialment quan comencis a ensenyar al teu gos a reconèixer el seu nom, és recomanable fer aquests exercicis a casa, o en un lloc tranquil, amb poc soroll i amb poques distraccions. A mesura que el teu gos vagi aprenent a reaccionar al seu nom, caldrà que s’acostumi a fer-ho en diverses situacions. Per això, el proper pas serà ensenyar-li a reconèixer el seu nom mentre estàs en moviment. Això et resultarà especialment útil per quan aneu a passeig, per exemple. Per aconseguir-ho, t’hauràs d’allunyar d’ell unes passes, i cridar el seu nom mentre camines.

Amb el temps, i a mesura que el teu gos va adquirint més pràctica, també podràs afegir altres dificultats. Et recomanem practicar aquest exercici d’atenció en diferents llocs i situacions, i en moments en què el teu gos pugui estar distret. Caldrà que vagis augmentant la dificultat de manera gradual, fins a arribar a ensenyar al teu gos a reconèixer el seu nom en situacions en què està envoltat d’altres sorolls o persones.

Altres aspectes a tenir en compte

També hi ha altres aspectes que has de tenir en compte durant aquest procés d’aprenentatge. És molt important que, quan cridis el teu gos, ho facis amb un to de veu alegre i suau. En cas d’haver-lo de renyar per algun motiu, no utilitzis el seu nom, ja que això faria que associés la paraula a una idea negativa. És necessari que associï el seu nom a situacions i idees positives; en cas contrari, podria no parar atenció en sentir el seu nom. Per últim, tal com ja hem dit, és imprescindible tenir clar, en tot moment, que educar un gos és un procés que requereix molta paciència, i cal ser molt constant.

Vols que el teu gos estigui cuidat i protegit en tot moment? Et convidem a conèixer les nostres assegurances per a mascotes.

Otros artículos que te pueden interesar