Skip to content

5 excursions en família per fer a la tardor

5 excursions en família per fer a la tardor

Les excursions en família tenen grans aliats a casa nostra, Andorra: els paisatges, els boscos i els camins. En aquest interessant post reunim per a tu les 5 millors excursions que es poden fer al principat. Descobreix rutes i sortides més atractives per conèixer els indrets més macos, a tocar de casa.

Si t’animes a fer totes aquestes sortides familiars, t’espera una tardor plena de diversió i aventura. És una selecció de cinc excursions en família que ofereix opcions ben diferenciades. Estan pensades per a les preferències diverses dels fills, dels pares… I també dels avis!

 

Naturland: una de les excursions en família que no us podeu perdre

Aquest parc natural es troba al sud del principat, a la parròquia de Sant Julià de Lòria. Anant en cotxe es tarda poca estona, ja que hi ha una distància de menys de vint quilòmetres des d’Andorra la Vella.

Es tracta d’un espai situat a la Rabassa, que compta amb 800 hectàrees de bosc en perfecte estat de preservació. Aquest parc té dues extensions força diferenciades, sobretot per l’altitud. El punt més alt es troba a dos mil metres. Té una petita reserva d’animals del territori i també molts espais lúdics per conèixer la natura de l’indret.

En aquesta zona també es troba l’única estació d’esquí de fons que hi ha al principat.

Activitats

Hi ha diverses activitats que faran les delícies dels petits i adolescents de la família: el Tobotronc o l’Airtrekk. Pels més grans i agosarats el complex ofereix un circuit amb cars.

Allà podreu practicar activitats com el senderisme pel bosc de la Rabassa o l’sky trail: un lloc ideal per aprendre l’escalada.

 

Excursió en família al Llac d’Engolasters

És una altra de les excursions en família que et recomanem per gaudir dels paisatges del nostre entorn. Per iniciar la sortida, podeu desplaçar-vos, per la carretera de les Pardines fins al Llac i cel; en aquest restaurant es pot deixar el vehicle i continuar la sortida a peu. El desnivell positiu d’aquesta ruta és d’uns vuit-cents metres, però no implica dificultat. Es tracta d’un camí molt accessible i senyalitzat amb baranes de fusta. Durant molta estona se segueix el riu i s’arriba al Llac d’Engolasters per l’entrada de les aigües.

Activitats recomanades per aquesta sortida en família

No us podeu perdre la visita a l’ermita de Sant Miquel d’Engolasters, que és molt representativa de l’art romànic, a casa nostra. Aquesta petita església, tan ben conservada, es va construir cap al segle XII i té unes reproduccions pictòriques d’art romànic molt rellevants. Les originals es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Si a la vostra família hi ha afició a la pesca de la truita de riu, en aquest indret del nostre país està permesa uns mesos l’any.

 

Excursió al Santuari de la Mare de Déu de Meritxell

Una mica més al nord d’Andorra la Vella, per la carretera CG2, ens trobem aquesta delícia d’excursió familiar.

Com és una de les rutes en família més fàcils que us proposem, no hi ha problema per fer-la caminant. Si la teva mainada encara és petita, podreu fer-la sense gaires dificultats; però no oblidis que amb nens petits, les excursions han de preveure eventualitats afegides, com la roba de recanvi.

La distància que s’ha de recórrer per fer aquest camí és de dos quilòmetres. Si bé ens trobem a una altitud significativa, el desnivell positiu és només de cent metres.

L’excursió la pots començar al Pont de Molleres, a la parròquia de Canillo. Des d’allà s’agafa el camí que porta cap a diversos miradors i, finalment, el poble i el Santuari de Meritxell.

Activitats per fer durant aquesta sortida

Us recomanem que visiteu el mirador de Toll Bullidor i el salt d’aigua, que a la tardor es veu espectacular. En aquesta excursió és imprescindible fer una visita al poble de Meritxell i al santuari de la patrona d’Andorra: la Mare de Déu de Meritxell.

 

El Parc natural de Comapedrosa: excursions per famílies amb adolescents

Situat a la parròquia de la Massana, aquesta excursió permet gaudir d’un entorn idíl·lic, però no sense dificultat. És per aquesta raó que la proposta del Parc Natural de Comapedrosa va a adreçada a famílies amb fills adolescents; si aquest és el teu cas, gaudiràs d’una sortida en plena natura, amb paisatges únics i tresors naturals. Has de saber que aquest indret és un espai natural protegit d’Andorra.

La seva superfície és de més de mil cinc-centes hectàrees i té el pic més alt de tot el principat: el Pic de Comapedrosa, de dos mil nou-cents quaranta-dos metres d’altitud.

Sense anar tan amunt, dins el parc, et proposem una ruta circular d’uns nou quilòmetres i un desnivell positiu de sis-cents metres. La seva sortida es troba a Arinsal, a l’oest del principat i puja fins al Pla de l’Estany.

Activitats i punts d’interès

Després d’haver gaudit de l’increïble circ glacial del Pla de l’Estany, t’espera un interessant camí de tornada. Amb la teva família, gaudiràs del camí del Rec d’Areny i la borda de Coruvilla; són indrets de gran interès històric i cultural.

És una de les excursions en família que recomanem pels primers dies de la tardor, o fer aquesta sortida a l’estiu. El clima del Parc Natural de Comapedrosa és dur i per tant cal extremar totes les precaucions i informar-se bé de les previsions meteorològiques.

 

Itinerari de l’Hàbitat Rural d’Andorra

Si tries aquesta atractiva ruta urbana podràs conèixer els costums i la manera de viure dels habitants d’Andorra en el passat.

Es tracta d’una excursió per diferents cases pairals i altres habitatges que existien al principat als segles XIX i XX. De fet, es tracta de tres excursions petites que la família i tu podeu fer en un dia.

Amb aquesta opció tan interessant descobriràs gràcies a aquestes cases museus, com vivien les famílies de les diferents capes de la societat andorrana. Destaquen, en l’excursió Hàbitat Rural, totes tres construccions; representen molt fidelment les diferències socials que existien a l’època: un habitatge rural pobre, una llar de camperols i una casa rural de l’alta societat andorrana. Aquestes tres llars poden visitar-se amb guia i això permet conèixer molt bé els costums i curiositats de l’època.

La representació d’una casa rural humil

La Casa Cristo es troba al poble d’Encamp i si la visites amb la família, podreu transportar-vos en el temps. Es tracta d’una llar de tres pisos on vivien jornalers sense terres; tenien poc per viure, un espai petit i poques pertinences. Tanmateix notaràs que s’hi respira, dins d’aquestes parets blanques, la dignitat de la gent treballadora.

Tota la casa conserva un extraordinari i autèntic ambient de principis del segle XX; ajuda a entendre com vivia, al nostre principat, una família sense recursos. Si els teus fills tenen edat escolar, gaudiran d’allò més observant els elements que es troben dins aquesta llar: el bressol, els estris de cuina rústics o la calaixera secreta on probablement es guardaven diners.

Una llar de camperols terratinents

Aquesta altra llar d’Andorra es troba a la parròquia de la Massana, al poble de Sispony. És una representació de casa de camperols, en concret de la família de terratinents Perich.

És una casa de diverses plantes: les superiors, reservades a la vida en privat amb grans cambres amb mobles i escriptoris de l’època. Les plantes inferiors estaven reservades a les feines del camp i es conserven una gran quantitat d’estris i eines.

Tant la teva família com tu gaudireu molt de les vistes precioses que té aquesta casa de camperols.

Una llar de l’alta societat andorrana

Efectivament, la casa d’Areny-Plandolit és una gran propietat que es troba a Ordino. És una construcció de finals del segle XVIII. Aquesta família andorrana tenia gran influència a la vida social i política d’aquell temps i va esdevenir casa noble. Veuràs cambres de grans dimensions i ricament decorades, especialment un despatx: es tracta d’una ben clara representació de la gran activitat econòmica i social de la família Areny-Plandolit.

Des de la nostra companyia d’assegurances, Assegur, volem animar-te a conèixer millor casa nostra, amb aquestes excursions en família. Sempre al teu costar per protegir els teus béns i també a vosaltres.

Otros artículos que te pueden interesar