Skip to content

Quines són les conseqüències de la hipertensió arterial a la salut?

Quines són les conseqüències de la hipertensió arterial a la salut?

Hipertensió arterial: una malaltia silenciosa molt estesa en el món occidental i que a Andorra, la patim el 30 % de la població. Cal conèixer les conseqüències, perquè poden arribar a ser molt severes. Amb aquest article volem contribuir que el 2022 sigui l’any que porti la solució aquest problema de salut, per a tu o per algú estimat. T’ho expliquem a continuació.

Aquesta és una malaltia molt entesa entre els adults i que sovint no va acompanyada de cap avís. La hipertensió arterial apareix causada pel sedentarisme, l’alimentació deficient o l’estrès.

La comunitat mèdica alerta sobre la hipertensió arterial

El nefròleg Josep Maria Garrancho, responsable de la Unitat d’Hipertensió i Risc Vascular de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ens alerta:

«Si al principat, el 30% de la població adulta la pateix, els majors de seixanta estan afectats en un 60%… Cal que canviem els nostres hàbits de vida, com a primer pas de prevenció de la malaltia. És necessari, igualment, fer controls sovintejats de la pressió arterial, especialment a partir dels cinquanta anys».

A partir de quan es considera hipertensió arterial?

La HTA (hipertensió arterial) la pateix una persona quan la sang exerceix una pressió massa alta contra les parets de les artèries.

Es mesura amb dos valors, un més alt que l’altre. És per això que si el metge t’ha pres la tensió arterial, ocasionalment i la tenies normal et deuen haver informat de la dada: 12, pressió sistòlica i 7, pressió diastòlica, per exemple. Aquests serien uns valors normals.

En canvi, quan la pressió sanguínia supera els valors 13 i 8, ja es consideren unes dades massa altes. Si ha estat així, en el teu cas, llavors els metges hauran vigilat la teva pressió sanguínia, fent controls freqüents de la pressió sanguínia. Si els valors alts s’han repetit, has d’estar alerta… Tens HTA (hipertensió arterial). Cal que comencis a fer canvis en els teus hàbits de vida, ja que les conseqüències poden ser molt serioses.

Les conseqüències greus que pot desencadenar la hipertensió arterial

Els problemes per a la teva salut, derivats una malaltia crònica com és la hipertensió arterial poden ser diversos i tenen en comú una cosa: la seva gravetat. Algunes de les conseqüències poden causar la mort, fins i tot sense avís previ.

Patir hipertensió durant temps sense ser diagnosticada causa rigidesa i deformacions en les artèries. A mesura que va passant el temps, sense que aquesta malaltia sigui tractada, les deformacions i l’enduriment de les parets arterials empitjora. Llavors es pot produir una dilatació molt severa d’un tram, fins al trencament. Has de saber que el diagnòstic no és bo: un aneurisma i comporta una hemorràgia interna en pocs segons, que posa en risc la vida de la persona.

D’altra banda, i també relacionat amb el sistema arterial, presentar deformacions en els vasos sanguinis repercuteix directament en una deficient circulació de la sang. La irrigació irregular i abrupta de músculs, teixits i òrgans afecta el bon funcionament de tot l’organisme. Un exemple seria el cor: un òrgan tan vital que queda compromès per una circulació sanguínia irregular i deficient.

Riscos de la hipertensió que afecten el cor: angina de pit, infart i esgotament cardíac

Venim d’explicar-te com l’afectació de tot el sistema de vasos sanguinis i artèries posa en risc seriós la vida. No són menys greus les conseqüències de la hipertensió arterial pel que fa al cor.

Angina de pit: un avís que alguna cosa no va bé

Es tracta d’un episodi de dolor intens al pit i sensació de pressió molt forta en aquesta zona. Tal vegada sàpigues d’algú que hagi passat aquesta patologia del cor. En qualsevol cas, davant d’una sospita d’angina de pit cal acudir a un metge, el més urgent possible. Patir una angina de pit és un dels avisos més evidents de malaltia en artèries coronàries.

Engrandiment del cor i risc de mort sobtada

En aquest cas les conseqüències d’aquestes deformacions a les artèries són les que obliguen el cor a treballar en condicions molt dures: el ventricle esquerre ha d’augmentar el seu esforç per bombar la sang. Amb un ventricle més gran hi ha més risc d’atac cardíac i mort sobtada.

La hipertensió també pot fer emmalaltir el sistema renal

Així és i aquesta és una altra conseqüència greu, donat que a causa del dany arterial i vascular pot aparèixer una insuficiència renal. Fixa’t com s’arriba a aquesta situació:

  1. La deformació i estretament d’artèries i vasos sanguinis obliga al cor a bomba més fort
  2. La sang circula més irregular provocant el trencament dels vasos més fràgils
  3. Els petits vasos sanguinis danyats perden la seva funcionalitat i no filtren la sang ni regulen líquids i hormones
  4. La disfunció renal impedeix a les glàndules suprarenals activar la segregació d’aldosterona; una hormona que regula la pressió arterial

Cal que tinguis present que hipertensió arterial no tractada va perjudicant silenciosament tots els òrgans més vitals del cos.

Conseqüències cerebrals i danys cognitius

Aquesta malaltia representa la primera causa d’accident cerebral… Una dada que ha de fer reflexionar tothom, en la mesura que les seqüeles d’aquesta lesió al cervell té un alt nivell de discapacitat.

Accident isquèmics intermitents

Es tracta de petits danys en el cervell provocats per la pèrdua de funcionalitat dels capil·lars sanguinis. Precisament són els encarregats de subministrar la sang al cervell. Si aquests capil·lars es destrueixen per una pressió massa gran i intermitent, algunes parts de cervell queden afectades.

Accident cerebrovascular greu

Ara ja saps que les artèries i vasos capil·lars es deformen i s’endureixen a causa de la hipertensió arterial. Llavors, hi ha el risc que es formin coàguls, arribin fins al cervell i obstrueixin una part del flux sanguini. La zona cerebral on no arribi la sang deixarà de rebre nutrients i oxigen; quedarà seriosament perjudicada.

Conseqüències d’una tensió alta en el sistema pulmonar

Els pulmons també poden veure’s compromesos per la insuficiència de sang que arriba a través de vasos sanguinis deteriorats. Una situació d’estrès que obligarà el cor a bombar més forçadament. Això comportaria un traspàs de líquid als pulmons ocasionant edemes pulmonars.

Ara ja has conegut, aquest article, les patologies greus que es deriven de tenir una tensió arterial alta sense tractar. Ens agradaria, a continuació, fer-te una recopilació de mesures que van en la línia de la prevenció

Tampoc voldríem deixar de remarcar quelcom de molt important: si detectes que la teva tensió arterial és alta o molt alta, contacta amb el teu centre mèdic de confiança o fes servir la teva assegurança de salut. És molt crucial que et controlin l’evolució d’aquest problema de salut amb riscos seriosos.

Què pots fer per reduir la teva pressió sanguínia, de manera natural?

Abans de tot, reiterem la nostra recomanació de posar-te en mans d’especialistes, si tens aquesta malaltia crònica. Paral·lelament, pots començar a revertir la situació o bé, simplement cuidar-te per evitar tenir-la.

Beure aigua redueix el risc de la HTA

Així és, perquè si el teu cos se sent deshidratat, els vasos sanguinis, les artèries i els capil·lars s’estressaran i es contrauran. Es tracta d’un mecanisme natural que posa en marxa l’organisme, davant d’una situació de falta d’aigua. Si el sistema circulatori es contreu, automàticament la sang circularà amb dificultat i la pressió de la sang seguirà augmentant. Per la mateixa raó el cos retindrà l’aigua existent, persistint en la dificultat.

Menjar sa, és una de les claus

Una alimentació saludable i equilibrada allarga l’esperança de vida. Així de simple i de contundent. Pensa en el dinar que et prepares cada dia:

  • Omple el plat d’amanida en un 45%
  • Reserva el 35% pel llegum, la carn blanca o el peix blau
  • Incorpora un 20% de pa, espagueti, patates o el que més t’agradi

D’aquesta manera tan fàcil començaràs mantenir un equilibri nutricional saludable, sense trobar a faltar el carbohidrat refinat.

Incorpora una activitat física regular

Una vegada el teu metge de confiança ha valorat que no hi ha risc per a la teva salut, passa’t a la vida activa. No imagines quina contribució més positiva és començar a fer exercici diàriament. Representa una de les clau per a la prevenció de la hipertensió arterial. En una primera etapa d’iniciació, et recomanem que practiquis esport progressivament.

Ni el tabac, ni l’alcohol… Ni l’estrès

Aquests són uns hàbits de vida ben poc saludables que s’han d’abandonar de seguida per gaudir de bona salut i d’una llarga esperança de vida.

A Assegur vetllem perquè el 2022 posis en pràctica aquestes recomanacions, cuidant de la teva salut. Estem a Andorra i tenim la cobertura de salut ideal per a tu.

Otros artículos que te pueden interesar