Skip to content

Senderisme a Andorra: rutes fàcils als llacs

Senderisme a Andorra: rutes fàcils als llacs

La gent sovint veu Andorra com un lloc ideal on anar a esquiar, a desconnectar en un balneari o a gaudir d’una tarda anant de compres. No hem d’oblidar, però, que Andorra també és coneguda pels seus increïbles paisatges, la seva fauna i, en general, la seva natura. Fer senderisme a Andorra és una manera ideal de descobrir tots aquests indrets, de respirar aire pur, de passar estones molt boniques amb la família o amb amics i de gaudir dels espais naturals que aquest país protagonitzat per les muntanyes ens ofereix.

A Andorra, hi ha moltíssimes excursions per fer en família i moltes activitats que es poden realitzar relacionades amb la natura. Aquest país compta amb al voltant de 70 llacs, els quals estan envoltats de paisatges replets d’encant i d’una vegetació i una fauna molt variades. Si vols conèixer diverses rutes per fer senderisme a Andorra i visitar algun d’aquests llacs tan magnífics, a continuació et proposem diverses opcions. També t’expliquem quins beneficis ens aporta fer senderisme, un esport que resulta molt entretingut i que, a més, ens permet gaudir de la natura i descobrir nous racons i paisatges.

Quins beneficis aporta fer senderisme?

El senderisme no és un esport massa exigent, i un dels seus principals avantatges és que cada persona pot practicar-lo de la manera que prefereixi. Dit d’altra manera, existeixen un munt de rutes que podem fer. Aquestes tenen diferents dificultats, són de diferent durada i poden requerir més o menys preparació física, i cada persona pot escollir la ruta que més cridi la seva atenció en funció d’aspectes com el lloc i la distància. També cal destacar que el senderisme és un esport assequible, que no requereix tant equipament com altres esports.

Caminar per la muntanya ens permet descobrir la naturalesa i desconnectar de la rutina. És una manera d’envoltar-se de calma i de gaudir d’una activitat que ens aporta molts beneficis. Es tracta, també, d’una manera ideal de passar grans estones amb amics i familiars, i fins i tot de conèixer gent nova. És un esport que no és competitiu i que ens permet tenir grans converses amb els altres.

Bo per la salut mental

És important recordar que l’esport, a més de beneficiar la nostra salut física, també aporta múltiples beneficis a la nostra salut mental. Per un costat, millora la circulació de la sang i és beneficiós per a la nostra salut cardiovascular, per als nostres músculs i per als ossos. També enforteix el nostre sistema immunitari i redueix el risc de patir certes malalties. Per altra banda, contribueix a reduir l’ansietat i l’estrès, augmenta el nostre benestar i ens ajuda a socialitzar amb altres persones. El fet de fer esport a l’aire lliure també fa que estiguem exposats als rajos del sol, la qual cosa ens aporta vitamina D. El senderisme també ens permet millorar la nostra capacitat de l’orientació i ens ajuda a relaxar-nos.

Senderisme a Andorra: rutes pels llacs que no et pots perdre

Un dels principals avantatges de fer senderisme a Andorra és que existeixen moltíssimes rutes entre les quals escollir. Aquestes et permetran gaudir de la natura, descobrir llacs, visitar boscos i trobar racons encantadors envoltats de calma i de verd. A continuació, et proposem algunes de les rutes pels llacs més conegudes.

Llacs de Pessons

Una de les rutes ideals per fer en família si voleu fer senderisme a Andorra és la dels llacs de Pessons. Heu de tenir en compte, però, que hi ha una mica de pujada. Es tracta d’un conjunt de llacs espectaculars en un paisatge rocós, al qual podreu accedir de manera fàcil. S’ha de conduir fins a la zona Grau Roig, on es pot aparcar el cotxe abans d’emprendre una ruta per una carretera de muntanya que us portarà fins al primer llac. En cas de fer la ruta amb nens petits, també és possible agafar un autobús 4×4, el qual us aproparà al llac en qüestió. Un cop arribeu, gaudireu d’unes increïbles vistes, i podreu reposar i prendre alguna cosa a la cafeteria que trobareu.

A partir d’aquí, podreu continuar caminant i recórrer la distància que preferiu. En total, el recorregut és d’11 quilòmetres aproximadament, i té un desnivell d’uns 500 metres. L’estany Rodó, per exemple, és un dels llocs que podreu visitar si continueu amb la ruta. Des d’allà, podreu veure tot el conjunt de llacs. Per altra banda, si us animeu a pujar fins a l’últim llac, el de Pessons, també tindreu unes vistes impressionants.

Llac de Juclà

Una altra molt bona opció si voleu fer senderisme a Andorra és fer una excursió al llac de Juclà. Aquest llac és el més gran d’Andorra, i aquesta ruta és una de les més conegudes entre la gent a qui li agrada fer senderisme en aquest país. Té una extensió de 21 hectàrees i unes aigües d’un color blau que us fascinarà. Aquesta ruta us permetrà descobrir espais naturals com la Vall d’Incles, on es troba el camí d’accés. La distància del recorregut és d’uns quatre quilòmetres i mig, i el desnivell és d’una mica menys de 500 metres.

Llac d’Engolasters

Si vols fer senderisme a Andorra i vols començar per la ruta més fàcil, et recomanem visitar el llac d’Engolasters. És ideal per a visitar en família, ja que gairebé s’hi pot arribar amb cotxe. La ruta comença a Encamp, davant del Museu de l’Automòbil, i durant el recorregut trobareu diverses construccions típiques d’Andorra.

Compta amb poc desnivell, i és un itinerari curt, d’una distància d’uns dos quilòmetres aproximadament. Els més petits podran passejar al voltant del llac de manera còmoda i, a més, a la zona trobareu diversos serveis com restaurants o un parc d’aventures. Per altra banda, si hi aneu a l’estiu, podreu gaudir del festival Andorra Land Art, una exposició d’obres d’art a l’aire lliure.

Estanys de Tristaina

Si voleu descobrir una varietat àmplia de flora i fauna, els estanys de Tristaina també són una molt bona opció per fer senderisme a Andorra. Aquest recorregut circular, que té diverses pujades i baixades, però no massa pronunciades, és de nivell moderat, i us permetrà gaudir d’uns paisatges impressionants. El tram que ascendeix des de la zona de la Coma fins al llac Primer es pot fer amb nens i és una ruta ideal per fer una excursió amb la família per la muntanya.

Per altra banda, la ruta completa té una distància de quatre quilòmetres i mig aproximadament. Alguns dels elements més destacats que trobareu al llarg del circuit són, per descomptat, els tres famosos llacs que donen nom a la ruta: el llac Primer, el llac del Mig i el llac de Més Amunt. Al principi de la ruta, també veureu el monument Arcalís 91, un anell d’acer de l’escultor Mauro Staccioli.

Estany de la Nou

Aquesta excursió és més exigent que les anteriors; la ruta que cal seguir fins a arribar a l’estany de la Nou és més difícil, tot i que les vistes de les quals podreu gaudir si decidiu visitar aquesta zona compensaran l’esforç realitzat. No només tindreu unes vistes increïbles al final de la ruta, sinó també al llarg de tota l’excursió. Aquest llac està a la Vall del Madriu-Perafita-Claror, declarada Patrimoni Natural de la Humanitat per la UNESCO, un lloc perfecte on fer una ruta si us agraden els paisatges que deixen sense paraules.

Estany de les Abelletes

Finalment, l’estany de les Abelletes és un altre lloc idoni per visitar durant una excursió amb la família. Es tracta d’una ruta senzilla, que té una distància d’uns 800 metres. El llac és molt conegut entre els pescadors, ja que s’hi poden trobar moltes truites i salmons de font. La zona on es troba forma una frontera natural amb França, i la meitat de l’estany es troba en aquest país, mentre que l’altra meitat es troba a Andorra.

Andorra és un país on gaudir de la natura, la muntanya i els llacs, i on passar grans estones en bona companyia descobrint un munt de rutes. Des d’Assegur, us animem a conèixer millor tots aquests racons plens d’encant, i posem a la vostra disposició una gran varietat d’assegurances que s’adapten a les vostres necessitats, per tal de protegir-vos en tot moment.

Otros artículos que te pueden interesar