Skip to content

Beneficis d’una dieta vegetariana per la salut

Beneficis d’una dieta vegetariana per la salut

«Que el menjar sigui el teu aliment, i l’aliment la teva medicina.» Aquesta màxima d’Hipòcrates (460 aC -370 aC) no ha perdut actualitat. És més, l’estil de vida saludable agafa força amb el pas del temps i es consolida com una forma de mantenir la salut basada en la ingesta d’aliments orgànics. I, òbviament, en detriment de tot allò que sigui processat o que dugi conservants o agents químics per donar-li qualitats estètiques al menjar. En qualsevol cas, es tracta de menjar millor, d’una forma més sana i més equilibrada. Segueix llegint, perquè et desvetllarem les claus de tot el que una dieta vegetariana pot fer per tu.

Què és una dieta vegetariana?

Anem a pams. Abans de continuar, és necessari definir el concepte de dieta vegetariana. Això és així perquè hi ha un bon grapat de noves tendències pel que fa al menjar saludable, i arriba un punt que no és fàcil diferenciar entre elles. L’American Dietetic Association sosté que les dietes vegetarianes són saludables, sempre i quan siguin planificades adequadament. Considera que, a nivell nutricional, són correctes, i poden proporcionar beneficis per a la salut. En quin sentit? Doncs en la prevenció i el tractament de certes malalties.

Les dietes vegetarianes ben planificades són adequades per a les persones durant totes les etapes del cicle vital, incloses l’embaràs, la lactància, la infància, la infància i l’adolescència, i per als esportistes. Una dieta vegetariana es defineix com aquella que no inclou carn ni mariscs ni productes que continguin aquests aliments.
Una dieta vegetariana pot complir les recomanacions actuals sobre diversos nutrients com ara les proteïnes, els àcids grassos Omega 3, el ferro, el zinc, el iode, el calci i les vitamines D i B-12. En alguns casos, els suplements o aliments enriquits poden proporcionar quantitats útils de nutrients importants. Les dietes vegetarianes poden ser nutricionalment adequades durant l’embaràs i produir resultats de salut materna i infantil positius.

Nivells de colesterol més baixos

Una dieta vegetariana s’associa amb un menor risc de mort per cardiopatia isquèmica. Els vegetarians també semblen tenir nivells de colesterol de lipoproteïnes de baixa densitat més baixos, pressió arterial més baixa i taxes d’hipertensió i diabetis tipus 2 més baixes que els no vegetarians.

A més, els vegetarians solen tenir un índex de massa corporal inferior i taxes de càncer generals més baixes. Les característiques d’una dieta vegetariana que poden reduir el risc de patir malalties cròniques inclouen una ingesta més baixa de greixos saturats i colesterol. I una ingesta més elevada de fruites, verdures, cereals integrals, fruits secs, productes de soja, fibra i fitoquímics.

La variabilitat de les pràctiques dietètiques entre els vegetarians fa imprescindible l’avaluació individual de l’adequació dietètica. A més d’això, els professionals de l’alimentació i la nutrició també poden exercir un paper fonamental en l’educació dels vegetarians sobre les fonts de nutrients específics, la compra i preparació d’aliments i les modificacions dietètiques per satisfer les seves necessitats.

Tipus de dietes vegetarianes i els seus beneficis

La idea d’una dieta vegetariana pel públic, en general, se sembla a una dieta que evita la carn de vaca, pollastre o el peix. Tanmateix, les dietes vegetarianes varien quant als aliments que inclouen i exclouen. Per això paga la pena saber quines són.

  • Lactovegetariana. Exclou la carn de vaca, de pollastre i de peix i els ous, així com els aliments que contenen aquests productes. S’inclouen els productes làctics, com la llet, el formatge, el iogurt i la mantega.
  • Ovovegetariana. No admet la carn de vaca i de pollastre, el marisc i els productes làctics, però permeten els ous.
  • Ovolactovegetariana. Té prohibida la carn de vaca, de pollastre i de peix, però permeten els productes làctics i els ous.
  • Peixetariana. No es contempla en aquesta dieta la carn de vaca i de pollastre, els làctics i els ous, però, naturalment, permeten el peix.
  • Vegana. Exclou la carn de vaca, de pollastre i de peix, els ous i els productes làctics, així com els aliments que contenen aquests productes.
  • Dieta semivegetariana o flexitariana. És una dieta basada en plantes, però que inclou carn, làctics, ous, pollastre i peix, de vegades, o en petites quantitats.

Planificar una dieta vegetariana saludable

El més important en aquests tipus de dietes és triar una bona varietat d’aliments vegetals saludables, com fruites i verdures senceres, llegums, fruits secs i cereals integrals. En aquest context, les opcions menys saludables es redueixen donat que queden fora begudes endolcides amb sucre, els sucs de fruites i els grans refinats.

Formes d’obtenir els nutrients necessaris

Una dieta vegetariana exclou o limita la carn i els productes d’origen animal. La decisió de canviar l’estil de vida per ser vegetarià és una elecció important. Això no és senzill perquè implica canviar tota una vida de conductes alimentàries. Podeu passar-vos a una dieta vegetariana per raons de salut, o per creences personals. Algunes persones es preocupen per l’ètica d’usar i danyar als animals. Altres preocupacions inclouen els efectes de la indústria alimentària en el nostre medi ambient.

Siguin quines siguin les motivacions per modificar la teva dieta, fer-se vegetarià és un ajust. Hauràs d’aprendre nous hàbits i reemplaçar les antigues eleccions d’aliments per mantenir-te fidel a les noves rutines alimentàries. I no només això, quan tinguis previst fer alguna sortida, t’has d’assabentar que el restaurant on vas podrà servir-te plats que s’ajusten a les teves necessitats dietètiques. Tanmateix, això comporta el valor afegit de conèixer altres ambients i persones que també siguin vegetarianes.

Les dietes vegetarianes poden ser un repte, però l’esforç es veurà compensat amb millores des del punt de vista de la salut física i mental. Entre els beneficis destaquem tenir uns nivells més baixos de colesterol, així com una pressió arterial més baixa. Menor consum de greixos saturats. Disminució del risc de diabetis tipus 2, malaltia cardíaca i certs tipus de càncer. Per tant, una dieta vegetariana implica molt més que acomiadar-se de menjar carn de per vida. I, a més, recorda que la resta del món també ha de tenir cura que els aliments de la seva dieta siguin equilibrats i nutritius.

Fruites i verdures

La dieta vegetariana t’obliga a aconseguir nutrients perquè el teu cos funcioni correctament. Tot i que les fruites i les verdures són una gran font d’aquests, no totes són iguals. Has de tenir en compte que alguns nutrients que es troben en els productes animals són difícils d’obtenir en altres aliments. En aquest sentit, has de tenir clara la forma de planificar la dieta per no caure en paranys. Això l’ajuda a prevenir la desnutrició i a gaudir d’un estil de vida saludable. Assegureu-vos d’obtenir suficient quantitat del ferro i proteïnes.

El ferro té un paper clau en la producció de glòbuls vermells. Aquestes cèl·lules ajuden a transportar oxigen a través del seu cos. Els fesols, el bròquil, les panses, el blat i el tofu n’aporten. Tanmateix, has de saber que el ferro que es troba en fonts no càrniques és més difícil de digerir. A més, has de menjar aliments rics en vitamina C, com taronges i bròquil. El motiu? Aquests poden augmentar la seva capacitat per absorbir el ferro.

Proteïna

Al seu torn, la proteïna és un nutrient important per a gairebé totes les parts del teu cos. Per això, els vegetarians han de considerar obtenir una quantitat estimable de proteïna completa. I és que manté la teva pell, ossos, músculs i òrgans sans. Per als ovovegetarians, els ous són una gran font de proteïnes. En paral·lel, les opcions veganes inclouen nous, mantega de cacauet, llavors, grans i llegums. Els productes no animals com el tofu i la llet de soja també proporcionen proteïnes.

Has de saber que la proteïna es compon de petites parts anomenades aminoàcids. Aquests ajuden amb el seu metabolisme. Una proteïna completa conté tots els aminoàcids que el teu cos necessita per funcionar correctament. Per això, la ingesta de proteïnes és tan necessària en el cos humà. I has de tenir en compte aquest aspecte perquè la dieta sigui un èxit.

Recorda que si estàs interessat en una assegurança de salut tot el nostre equip de professionals està a la teva disposició. No t’oblidis de visitar la nostra pàgina web i contactar amb nosaltres. T’esperem.