Skip to content

Què consumeix més, conduir amb el control creuer o sense?

Què consumeix més, conduir amb el control creuer o sense?

 

El preu a l’alça de la benzina fa necessari que reparem en totes les formes d’estalviar en carburant. Aleshores, tenir el control sobre el consum a l’hora de conduir és molt important, en aquests dies. En aquest sentit, nosaltres posem sobre la taula el fet de saber si conduir amb el control creuer consumeix més o menys que sense. Et recordem que el control de velocitat creuer d’un vehicle és un sistema electrònic que fa possible mantenir una velocitat constant, o accelerar i desaccelerar, de forma electrònica, sense que el conductor hagi de fer servir el peu de l’accelerador. Aquí us explicarem si, realment, és cert que el control de creuer, de debò, redueix el consum de benzina. Tanmateix, has de saber també que la tecnologia del control de creuer ofereix grans avantatges en la conducció.

Amb control creuer o sense?

L’objectiu final del control creuer és fer més còmode el viatge o el trajecte al conductor. Respecte a l’ús d’aquesta tecnologia en conduir, consisteix a ajudar a la persona que porta el vehicle  a mantenir una velocitat constant. Una xifra, això sí, que s’ha prefixat abans de sortir a la carretera. No obstant, aquest sistema bàsicament evita tenir el peu en l’accelerador quan el vehicle està en marxa. Ara bé: això, realment, fa que s’estalviï benzina? La resposta és afirmativa. I és que amb el control creuer és possible estalviar benzina. Hi ha estudis que constaten que fins i tot es pot arribar a estalviar fins a un 10% de benzina durant un viatge per carretera. I això ocorre perquè el conductor no té cap interacció amb l’acceleració per mitjà del pedal.

En aquest sentit, si una persona sense aquesta tecnologia al cotxe intenta mantenir la mateixa velocitat durant un trajecte en carretera, no tindrà capacitat per fer-ho igual que el control creuer. De fet, podrà imitar el treball d’aquesta tecnologia, però no aconseguirà la perfecció. És a dir, no podrà mantenir la mateixa velocitat encara que vulgui. A una velocitat de creuer 80 km/hora, és probable que el velocímetre estigui oscil·lant entre 75 i 85 km/hora cada 18 segons, aproximadament.

En son terme, i per aprofundir en aquest aspecte del control creuer, cal tenir clar que un cotxe o vehicle que fa un trajecte a una velocitat constant, per definició cremarà menys combustible que un vehicle que fa el mateix trajecte a una velocitat determinada. Això és així perquè no accelerà cap amunt i cap avall. Així les coses, a més d’estalviar combustible, aquesta tecnologia de control creuer aporta una sèrie d’avantatges que faciliten i milloren l’experiència de conducció en l’usuari. Entre d’altres, el conductor té menys fatiga, doncs no hi ha cap obligació de posar el peu en l’accelerador. En aquest sentit, la conducció en un viatge llarg és molt més còmoda. No obstant, el conductor haurà de centrar-se en la direcció.

Eines del control creuer

La tecnologia del control creuer és molt sofisticada, i s’activa quan arribes a la velocitat que vols mantenir durant el trajecte. I què passa un cop actiu el control creuer? Aleshores, podràs modificar per pujar o baixar la velocitat amb els comandaments que tinguis al volant. Hi ha vehicles que els tenen habilitats en alguna palanca a tal efecte. D’altra banda, si toques el pedal de fre, el control es desactivarà automàticament per un tema de seguretat.

Els controls de velocitat estan configurats amb quatre botons. El botó ‘+’ serveix per augmentar la velocitat i també per encendre i apagar el control. Hi ha un botó per cancel·lar i un altre per tornar a la velocitat seleccionada. En qualsevol cas, les instruccions són molt clares i senzilles.

Més tecnologia

I si tens una velocitat prefixada i et trobes al teu davant amb un cotxe que va més lent? Tens l’opció d’accelerar per avançar aquest vehicle. O també pots pujar la velocitat del control creuer i deixar que es mantingui la nova que has configurat. I és que aquesta tecnologia permet augmentar la velocitat si acceleres. És a dir, si acceleres el cotxe, el control de velocitat no s’aturarà. Si es dona el cas que de sobte hi ha un embús a la carretera, senzillament has de frenar; el sistema, per defecte, es desactivarà o podràs prendre, de nou, el control del cotxe. Aquestes situacions que són habituals en la conducció estan previstes perquè aquest aparell no sigui un inconvenient a la carretera o en els teus viatges.

I què succeeix si el teu vehicle té instal·lats radars que poden detectar altres vehicles que circulen per davant teu? En aquest cas, el dispositiu podrà adaptar la seva velocitat sense haver de tocar l’accelerador. És a dir, podràs marcar tu mateix a quina distància vols que es mantingui el  teu vehicle de l’altre. Òbviament, no  parlem de  conducció autònoma; per això necessitem molts altres elements i, de moment, hi ha molt pocs cotxes que en tinguin. Però sí que és una millora respecte als primers controls de velocitat creuer.

Límit de velocitat

Un altre avantatge que no té res a veure amb la tecnologia d’aquesta eina que ajuda en la conducció, és que aquest aparell limita la possibilitat de tenir multes per excés de velocitat. Justament per posar-ne un al vehicle, el conductor s’escapa d’haver de pagar una multa per aquest concepte. Normalment, un conductor que no té el control creuer sol conduir més de pressa del que marca el límit de velocitat legal. I això ocorre, en general, sense adonar-se’n. Així, aquesta tecnologia, en establir la velocitat al límit adequat, i evitar anar massa ràpid accidentalment, contribueix un cert estalvi econòmic en multes.

 

que-consumeix-mes-conduir-amb-el-control-creuer-o-sense-1

Altres punts de vista sobre el control creuer

El control creuer, malgrat no ser popular, fa dècades que està al mercat. Tanmateix, ha estat en els darrers anys quan ha ocupat el lloc que li correspon, tot i ser un dels instruments més emprats pels conductors. I la veritat és que, tal com hem esmentat abans, la funció d’alliberar al conductor de tenir premut tot el temps l’accelerador és molt reconfortant. Si, per exemple, circulem en una via plana, gairebé sense ondulacions i sense gaire trànsit, és possible que el control de creuer aconsegueixi que estalviem algunes dècimes de carburant. El fet de no haver-hi variacions de velocitat és beneficiós per estalviar calerons en benzina, perquè no hem de recuperar la marxa a costa d’una pressió més gran sobre l’accelerador.

Consum més alt

Respecte al control creuer, cal valorar altres punts menys favorables. Per exemple, si el conductor circula per una carretera amb més trànsit de l’habitual, o si el terreny és més escarpat, amb pujades i baixades, no obtindrem l’estalvi promès. Probablement, en aquestes circumstàncies el control creuer farà que el consum sigui més alt. Això és així perquè el cotxe sempre intenta mantenir la velocitat que el conductor ha fixat. Si, al contrari, el conductor està al càrrec, es pot anticipar a les condicions de circulació. I d’aquesta manera serà el mateix conductor qui, per voluntat pròpia, deixi de rodar el cotxe a les baixades i freni, de forma més suau, en cas de trànsit. Aleshores, s’haurà de valorar en quin terreny i en quines condicions s’empra el control creuer per poder aprofitar totes les prestacions, i quan no convingui prendre el control amb la intenció de poder estalviar uns diners en benzina.

Compta amb nosaltres

Desitgem que aquest contingut hagi estat a l’altura de les teves expectatives, i que t’ajudi a fer servir el control creuer. De fet, les indicacions són ben clares: s’ha d’utilitzar en les condicions específiques que implica un estalvi de diners. En qualsevol cas, des d’Assegur volem estar al teu costat en tot el que fa referència al teu vehicle. Et recomanen que visitis la nostra pàgina web per conèixer en profunditat tots els avantatges de tenir una assegurança de cotxe que et faci oblidar totes les teves preocupacions. No dubtis en contactar amb nosaltres per qualsevol dubte, o si vols ampliar la informació. T’esperem!

Otros artículos que te pueden interesar