Skip to content

Ets WEIRD i potser no ho saps: l’acrònim que defineix com pensem a occident

Ets WEIRD i potser no ho saps: l’acrònim que defineix com pensem a occident

WEIRD no vol dir estrany (encara que també podria colar). És l’acrònim de Western, Educated, Industrialized, Rich, Democratic. En català: occidental, educat, industrialitzat, ric i democràtic. És un terme utilitzat per referir-se a les poblacions majoritàriament occidentals que han estat (i són) el principal focus de la recerca científica i psicològica mundial.

El concepte es va fer popular a partir d’aquest article que denunciava un problema evident: la gran majoria dels estudis que s’utilitzen per entendre el comportament humà es basen en una petita porció de la població mundial. Concretament, estudiants universitaris nord-americans.

Per què això pot ser un problema?

Perquè moltes d’aquestes investigacions es prenen com a referència universal. I això vol dir que:

  • Molts estudis de psicologia assumeixen que el cervell funciona igual a tot arreu.

  • Recomanacions mèdiques es basen en cossos, hàbits i biografies que no representen la diversitat real.

  • S’estandarditzen protocols sense tenir en compte contextos culturals o econòmics.

Per exemple: com responen diferents cultures davant del dolor, com afecta l’estrès als hàbits alimentaris segons l’entorn social, o què considerem ètic, sa o racional… depèn molt més de l’entorn del que pensem. 

Segons diversos estudis, els adults WEIRD pensem de manera més individualista i analítica, mentre que en altres cultures es valora més el pensament relacional i contextual. Això afecta, per exemple, com gestionem l’estrès o com interpretem el suport emocional: no tothom necessita “prendre’s un temps per a si mateix”… potser el que necessita és estar més amb els altres.

I sí, la dependència excessiva dels estudis WEIRD pot conduir a una visió parcial (i esbiaixada) del que vol dir “ser humà”.

Entendre què vol dir ser WEIRD és obrir la mirada, no tancar-la

Tenir-ho clar ens convida a fer-nos preguntes sobre com vivim, com pensem i com ens entenem com a societat. No per desconfiar de la ciència, sinó per ampliar la conversa. En un món cada cop més globalitzat, aquesta mirada crítica ens ajuda a construir una salut més justa, més empàtica i més efectiva.

 

A Assegur també creiem que cuidar-se comença per escoltar, entendre i adaptar-se. Perquè al final, la salut no és només una qüestió de protocols, sinó també de preguntes ben fetes. I d’una mirada que tingui en compte d’on vens, com vius… i com vols continuar vivint. 

Otros artículos que te pueden interesar