Skip to content

Quins problemes poden afectar el motor del cotxe?

Quins problemes poden afectar el motor del cotxe?

El motor del cotxe és el centre neuràlgic del vehicle. Per tant, s’ha de prestar una especial atenció a aquesta eina que permet que puguis conduir i desplaçar-te a tot arreu amb plena garantia de seguretat. Hi ha diverses situacions que afecten el motor del cotxe i has de tenir cura, en aquest sentit, perquè aquesta peça és clau en la conducció; i si et dona problemes és important que tinguis els recursos suficients per saber que està passant, i posar solució al minut zero. Tingues en compte que, al cotxe, la seguretat és decisiva. No només per tu, sinó per les persones que puguis dur al teu vehicle.

Al marge del que hem dit, és rellevant que sàpigues que si mantens el teu cotxe cuidat i acudeixes regularment a les revisions de manteniment, no té per què causar-te cap incidència. Les revisions ajuden al fet que la vida del motor sigui més duradora. Tanmateix, de vegades no es pot escapar de les avaries. Per això s’ha d’estar pendent dels senyals, per poder aturar-les a temps.

Com detectar els problemes del motor del cotxe

El motor, com altres parts del cotxe, presenta una sèrie d’avaries recurrents per les seves característiques i derivades de l’ús. Has de parar atenció en els indicis de possible avaria per anar al mecànic, o visitar un taller abans que el problema sigui massa gran. Si el soluciones quan és petit, evitaràs una despesa important i, a més, mantindràs el cotxe en condicions de plena seguretat. En aquest sentit, comencem per dos elements que són decisius per mantenir el cotxe a ple rendiment: l’oli i el refrigerant. Si tens cura en aquest aspecte, sens dubte allargaràs la vida del motor. Això té la seva raó de ser en el fet que les peces del motor necessiten estar lubricades. Si això no passa, el motor del cotxe gripa i tens una avaria assegurada.

En aquest sentit,  tenir cura amb l’oli i el refrigerant és un aspecte clau perquè, en funció del tipus d’avaria, si el motor no està completament lubricat, et veuràs obligat a canviar el motor del cotxe, i això suposa una despesa molt gran. Què ocorre si hi ha un dèficit de lubricant al cotxe? Aleshores, s’encendrà el llum indicant que el nivell està per sota del qual necessita el teu vehicle. En aquest sentit, tindràs clar que el nivell de l’oli del cotxe ha baixat i hauràs de tornar-lo a omplir perquè el cotxe estigui ben condicionat. D’altra banda, si es detecta un problema a la bomba del vehicle, apareixerà al panell de control un llum de color vermell en comptes de color taronja. En aquest moment, has de parar atenció: aquest indicatiu t’avisa que no hi ha suficient pressió perquè l’oli recorri tot el circuit.

Sense oli

I què passa si l’oli s’ha esgotat per complet? En aquest escenari els indicis que alguna cosa no va bé són molt evidents. Notaràs sorolls que clarament anuncien una avaria, i vibracions que no són habituals en el teu dia a dia quan poses en marxa el cotxe. Tot això passa perquè les peces no estan correctament lubricades i friccionen entre elles. Si et passa això, ho identificaràs fàcilment perquè el soroll que fa és important. Si persisteix aquesta situació, les peces es desgastaran ràpidament fins que es trenquin, i afectaria diverses parts del cotxe. Entre elles, l’arbre de lleves, i seguiria pels pistons i el cigonyal. A més, aquesta situació també afectaria el turbo, que necessita estar lubricat per treballar en condicions òptimes.

quins-problemes-poden-afectar-el-motor-del-cotxe-1

I si l’oli és de mala qualitat?

El motor de cotxe és extremadament, sensible. Al punt que, si l’oli és de mala qualitat, pot derivar en avaria. En aquest context, no és suficient amb tindre el control de l’oli,  perquè si n’hi ha però és de mala qualitat, aquest té un impacte clar en la mecànica. Com que no estarà ben lubricada, les peces de mica en mica s’aniran danyant, i en un moment o altre començaràs a notar els efectes nocius del producte al motor del cotxe. El primer canvi serà una pèrdua de potència del motor. Si això passa, el que has de fer sense perdre un segon és substituir l’oli, així com les peces que hagin patit el desgast. D’aquesta forma, preservaràs la resta de peces en perfecte estat i tot funcionarà amb normalitat.

Més sobre el manteniment del motor del cotxe

Si l’oli és clau, no és menys rellevant el líquid refrigerant per mantenir en bon estat el motor del cotxe. Igual que l’oli, ha de ser de qualitat perquè, en cas contrari, el circuit de refrigeració pot acabar congelat. El bloc motor, normalment fabricat en ferro colat o alumini, pot arribar a tenir greus esquerdes. Per evitar-ho hi ha els taps de bloc: aquests taps quan el motor té una fuita del refrigerant i el conductor emplena amb aigua el líquid es produeix la congelació dins del bloc motor. I el resultat és que les peces es dilaten i es trenquen.

I si no fos pels taps de bloc que surten disparats per ajudar a la mecànica d’aquesta dilatació, l’avaria seria imminent. D’altra banda, cal tenir en compte que, si el refrigerant està, però es trenca algun maniguet, o hi ha una pèrdua per alguna canonada, el líquid s’anirà perdent. Això causarà que algunes parts del motor es refrigerin i, al final, les peces es deformin, com ara la culata o la junta de culata. Això implicaria una avaria severa al motor. 

Avís del testimoni de fallada del motor

Què significa el testimoni de fallada de motor al panell de control? Si ens apareix al quadre d’instruments, cal parar atenció perquè alguna cosa no va bé. El llum de color taronja vol dir que hi ha un problema de la gestió electrònica del motor en algun lloc. La dificultat pot estar al sistema d’alimentació, a la injecció o al sistema de gasos, i per saber on està l’inconvenient, s’ha d’accedir a l’OBD del cotxe. En aquest moment s’ha d’anar al taller perquè és molt possible que es produeixi una avaria mecànica al motor del cotxe. Si veus l’avís vermell el més convenient és parar immediatament el motor. En cas contrari, podria haver-hi un dany irreversible i que obligués a canviar  alguna peça important, o fins i tot el motor del cotxe.

Altres avaries que comprometen el motor del cotxe

  • La culata pot tenir incidències amb la carboneta a les vàlvules; això faria que no tanquin bé, amb la falta de potència que això suposa.
  • Brutícia a les cambres de combustió. Aquesta brutícia afectaria diversos aspectes del motor del cotxe: falta de potència, problemes amb els injectors, amb les bugies, amb la vàlvula EGR. I, fins i tot, a qualsevol mena d’avaria elèctrica que pot suposar que un motor no arrenqui.

Per tot això és rellevant que paris atenció als senyals del cotxe, a les llums d’avís i, com hem dit abans, no deixis passar cap revisió. D’aquesta forma, podran detectar qualsevol incidència en la fase menys aguda, i t’estalviaràs diners i la possibilitat de quedar-te sense el servei del cotxe. Està clar que tot allò que afecta el motor del cotxe és fonamental per la conducció, i especialment, per tenir una conducció segura sense riscos ni sorpreses desagradables.

Oblida els mals de cap

No perdis l’ocasió de fer totes les comprovacions recomanades i t’estalviaràs molts mals de cap i patiments innecessaris. Guanyaràs en seguretat i t’estalviaràs diners. Recorda que el motor del cotxe és la peça clau que et permetrà fer molts kilòmetres en carretera i gaudir de la conducció. No obstant això, si vols fer que l’experiència de conduir sigui plena, no dubtis en visitar la nostra pàgina web. Recorda que a Assegur tenim la solució a qualsevol problema que et pugui sortir, bé sigui al motor del cotxe o derivat de qualsevol altra situació vinculada a la conducció. La nostra assegurança et traurà de sobre els mals de cap. Contacta amb nosaltres per a més informació. T’esperem!

Otros artículos que te pueden interesar