Skip to content

Remeis contra la ressaca? Aquests sí que funcionen

Remeis contra la ressaca? Aquests sí que funcionen

És impossible escriure sobre remeis contra la ressaca i no començar dient-te que l’únic remei infal·lible que existeix és no beure alcohol. Dit això, anem al que t’interessa: com pots fer per ajudar el teu cos a travessar aquest mal tràngol. Avui parlarem d’hidratació, de la cafeïna, d’ibuprofens i de sucs d’aquells que sonen més a castic que a remei.  


Però comencem pel principi. 

 

Això és el que et passa quan beus alcohol 

 

El teu cos l’ha d’eliminar l’alcohol que has begut. I per això l’ha de descompondre. Com ho fa? Principalment, transformant-lo en acetaldehid: una substància química xica –és irritant i cancerígena . Res de bo. Després, converteix aquest acetaldehid en acetat (una substància menys tòxica), que finalment descompondrà en diòxid de carboni i aigua per eliminar-lo del teu cos.  


Ja veus que és un procés que porta feina.  


Ara imagina’t què passa quan beus molt alcohol. Exacte: el teu fetge no té temps per metabolitzar al ritme que li agradaria tot l’acetaldehid. S’acumula, i així comença la nostra història amb la ressaca.  

 

Radiografia d’una ressaca 

 

Com ja saps, la ressaca no és només un mal de cap. Resulta que l’alcohol és un diürètic, i això vol dir que augmenta la producció d’orina i provoca deshidratació. Això explicaria la sequedat en la boca, la set, la fatiga i és clar, el mal de cap. Però la llista de culpables és més llarga. Fixa’t:


  • L’alcohol irrita el revestiment de l’estómac i intestins: pot causar inflamació, malestar estomacal, nàusees i vòmits.
  • Quan tens ressaca tens set, ja ho hem dit. Molta set. L’alcohol també alenteix l’alliberament de l’hormona antidiürètica (vasopressina), que és la responsable de mantenir els teus nivells d’hidratació equilibrats. 
  • L’alcohol també afecta el sistema nerviós central: Pot causar desequilibris químics d’aquells que porten marejos, la famosa sensibilitat a la llum i al so i, per descomptat, maldecaps.  
  • Encara que l’alcohol pot fer que et sentis somnolent inicialment, també pot interrompre el somni més profund i reparador. D’aquí ve la fatiga i somnolència de lendemà. No només dormiràs poc sinó que a sobre descansaràs menys. D’això vam parlar molt en aquest article. 

 

Per si no n’hi hagués prou i al contrari del que es pensa, l’alcohol no s’elimina per l’orina: està emmagatzemat al fetge, no als ronyons. Ens sap greu, però per molt que vagis al bany no estaràs eliminant gairebé res. Ara per ara els teus esforços s’han de centrar a rehidratar-te. 

 

Com rehidratar el teu cos quan tens ressaca 


La temptació de fer-te un cafè doble i passar-te el matí mirant el sostre és gran, però has de saber que això pot fer que l’escenari empitjori encara més. 

 

  • Males notícies: la teva tassa de cafè també és un diürètic. Complicarà encara més la teva rehidratació.
  • La cafeïna el que fa és augmentar la pressió arterial: és a dir que el teu mal de cap pot augmentar, tot i que et sembli que és impossible, una mica més. 

 

Això vol dir que si prens cada dia cafè al matí, quan tens ressaca t’has de privar? Diuen els experts que, en aquest cas, el millor que pots fer és prendre una mica quan t’aixequis, i que millor que t’esperis uns 60 minuts a veure quin efecte t’ha fet. Què pots beure en comptes de cafè, llavors? 

 

  • Els components del te verd, com l’epigalocatequina galato (EGCG), poden tenir un paper protector contra l’estrès oxidatiu i el mal hepàtic. Prova una mica. 
  • Per compensar la pèrdua de líquids i eliminar les toxines del cos has de beure molta aigua. Sempre pots fer-te la clàssica migdiada amb l’ampolla de dos litres al costat del llit.  
  • No només necessites recuperar líquid: també sals i nutrients. Prepara una bona sopa lleugera. 
  • Els sucs naturals també van molt bé per reposar electròlits. De fet, el suc de tomàquet antioxidants com el licopè, vitamines, i sals minerals com el potassi. Tot i que s’han d’estudiar més, hi ha experts que defensen que justament l’extracte de tomàquet ajuda a reduir l’estrès oxidatiu i a protegir el fetge dels efectes negatius de l’alcohol.
  • Les begudes isotòniques sense sucres afegits són una opció per restablir l’equilibri d’electròlits 


Cada cos és un món: el que et va bé a tu pot no li va bé a tothom. Per això cal anar a poc a poc, i donar-li marge al teu cos a reaccionar. La hidratació és molt important, però és només una part de la recuperació de la ressaca, ja ho saps.  

 

Amb la ressaca, ibuprofèn o paracetamol? 

 

Nits de desenfrè, matins d’Ibuprofèn? L’ibuprofèn quan tens ressaca pot ajudar-te a guanyar la batalla contra el mal de cap. No obstant això, pot irritar el revestiment de l’estómac quan es combina amb alcohol.

 

Així i tot, si has d’escollir entre un paracetamol i un ibuprofèn, recorda que durant la ressaca qui més pateix és el teu fetge, i el paracetamol, si has consumit alcohol, pot causar dany hepàtic. Consulta sempre al teu farmacèutic abans de prendre medicaments.  

  

Beure amb l’estómac ple fa que l’endemà tinguis menys ressaca? 

 

T’ho han dit, i és cert: menjar bé abans de consumir alcohol, especialment aliments alts en greix, reduirà la velocitat amb la qual el cos absorbeix l’alcohol. És a dir, que beure amb l’estómac ple reduirà els efectes de l’alcohol, i la teva ressaca.  

Però, ens hem de tornar a repetir: la millor cura contra la ressaca és la prevenció. I no hi ha millor prevenció que no beure alcohol. I si no ens creus, o deixar de beure està en la teva llista de propòsits per al 2024, t’expliquem com canviarà setmana a setmana el teu cos quan deixis de prendre’n.

Otros artículos que te pueden interesar