Skip to content

Esports i salut: 5 lesions freqüents dels gamers

Esports i salut: 5 lesions freqüents dels gamers

Els esports han arribatr per a quedar-se, i d’això fa molt ja. El que un dia va ser considerat el passatemps duna minoria, avui és una indústria que ha evolucionat a passos de gegant, convertint-se en una forma legítima d’esport i entreteniment amb una base de milions de seguidors repartits per tot el món.  

Cada cop hi ha més gent que els veu, però també que n’aprèn i practica amb l’objectiu d’esdevenir un professional del sector. I amb els esports electrònics passa com amb qualsevol esport: que a mesura que la competència i el nivell d’habilitat augmenten, també ho fan els riscos de lesions 

Amb compte amb això, no et deixis enganyar: Encara que els esports electrònics puguin semblar-te menys exigents físicament que els més tradicionals, els jugadors estan exposats a una sèrie de lesions musculars i problemes de salut relacionats sobretot, amb els moviments repetitius durant llargues hores de joc. I no, no són cap broma. 

En aquest article, explorarem les principals lesions musculars en els jugadors d’esports i et donarem bons consells per aprendre a prevenir-les 

 

 

Tendinitis, un clàssic gamer 

 

T’aixeques de bon matí amb la mà una mica rígida. Et fas un cafè i t’asseus davant de l’ordinador. Com més mous la mà, més mal et fa. Sobretot prop de l’articulació. Tendinitis? Podria ser.  

T’expliquem de què va això: 

La tendinitis és una lesió molt típica entre la gent que es dedica als esports, especialment als canells i els avantbraços. Els moviments repetitius que fas amb el ratolí i el teclat poden causar inflamació en els teus tendons (els teixits connectius fibrosos que uneixen els ossos amb els músculs). I sí, fa mal.  

Com pots prevenir una tendinitis? La teva aliada aquí és una postura adequada, prendre descansos regulars i fer exercicis d’estirament per a mantenir la flexibilitat muscular.  

Et direm que la majoria dels casos de tendinitis es poden tractar amb repòs, fisioteràpia i medicaments per a reduir el dolor. Però (sempre hi ha un però), si ho deixes passar, pots acabar amb un esquinçament en els tendons, que fa mal només de llegir-lo. I aquí sí, la solució sol passar per un quiròfan. 

 

Lesions d’esquena. L’altre gran clàssic dels gamers 

–i dels no tan gamers– 

 

Passes hores assegut, en tensió, i et mous poc? Això no és un hàbit exclusiu dels gamers, així que les conseqüències et seran més que familiars: 

La falta de mobilitat i la tensió acumulada poden causar-te dolor en els músculs de l’esquena i en l’articulació del manegot dels rotatoris. El què? El manegot dels rotatoris és l’articulació que sosté el cap de l’húmer en l’escàpula. I també controla el moviment de l’esquena. Quan ho aixeques repetidament, provoques un pinçament entre el cap de l’húmer i l’arc acromial.  O, cosa que és el mateix: la tendinitis del supraespinós. 

Per prevenir això hauràs d’enfortir els músculs de l’esquena amb exercici i mantenir una postura adequada.  

Normalment amb repòs i tractament la cosa ja millora. Si no és així, és possible que acabis havent de sotmetre’t a una artroscòpia d’espatlla per a eliminar el teixit inflamat (bursectomia) i llimar el possible ganxo acromial (acromioplàstia). 

 

Dolor d’esquena: dorsàlgies i lumbàlgies 

 

El que et diuen a casa és ben cert: estar tot el dia assegut acabarà amb la teva esquena. És fonamental que la teva cadira ergonòmica i estigui ben ajustada perquè sigui més fàcil per a tu mantenir una postura correcta. A més, el seu és que facis exercicis d’estirament i enfortiment de l’esquena per a reduir el risc de lesions i alleujar el dolor, si és que ja en tens.  

De no fer-ho, pots acabar amb: 

Dorsàlgia: aquest dolor en la zona més rígida de la teva esquena (on estan les teves vèrtebres toràciques, entre la zona cervical i lumbar de l’esquena). Depenent de la intensitat fins pot fer que et costi respirar. 

Lumbàlgia: el mateix, però a la zona baixa de la teva esquena. Les persones que tenen lumbàlgia solen notar, a més, que perden força i flexibilitat a l’esquena. 

 

La síndrome del túnel carpià 

 

Un dia t’aixeques i t’adones que et costa una mica agafar les coses, sobretot les que són petites. Si et pregunten, diries que la teva mà s’ha despertat maldestra. Passa el temps i la sensació de dolor és cada cop més intensa. El que va començar com un formigueig als dits ara són enrampades. I ja no sols a la mà: ara també en l’avantbraç. Intentes portar-ho com pots, però quan acabes la teva partida, el dolor ja és insuportable. Què passa aquí 

 

La síndrome del túnel carpià afecta els nervis de la mà i el canell, i apareix quan fas moviments repetitius i una posició incorrecta de les mans mentre jugues.  Així que si et dediques als esports has d’anar amb compte de no exercir massa pressió sobre les nines. Però si treballes en una oficina, també. L’important és prendre descansos regulars per a estirar i descansar les mans, i si vols un extra de prevenció, pots usar suports ergonòmics per al canell, per exemple. 

 

El tractament de la síndrome del túnel carpià pot variar segons la gravetat dels símptomes. En casos lleus, es poden recomanar canvis en l’activitat i l’estil de vida, com a descansos freqüents, exercicis d’estirament i l’ús de fèrules al canell. En casos més greus o persistents, poden ser necessaris tractaments addicionals, com a teràpia ocupacional, medicaments per al dolor o, en casos aguts, cirurgia per a alleujar la pressió sobre el nervi mitjà. 

 

Un gamer pot patir colze de tenista? 

 

, sabem que sona rar, però el colze de tenista és una lesió molt típica entre els professionals dels esports. I és que també pot aparèixer en persones que realitzen moviments repetitius i vigorosos del braç. Exacte, com els jugadors de videojocs. Veurem que va això:  

 

El colze de tenista es caracteritza per dolor a la regió externa del colze, especialment en realitzar moviments que t’obliguen a extendre el canell. Això passa quan s’inflamen els tendons que s’insereixen a l’epicòndil lateral del teu colze: és a dir, el punt d’ancoratge dels músculs extensors de l’avantbraç. El colze de tenista pot aparèixer per realitzar el mateix moviment repetides vegades, però també per:  

 

  • Agarrar amb molta força els controls o el ratolí durant llargs períodes de temps:  això pot exercir una tensió addicional en els músculs i tendons de lavantbraç. 
  • Mala ergonomia: Una mala postura o una configuració inadequada del teu set up pot augmentar la tensió en els músculs i tendons del braç. Per exemple, una cadira o una taula mal ajustades poden contribuir a una postura incòmoda i forçar els músculs.  
  • Falta de descans i recuperació adequada: Fer sessions de joc llargues sense prendre descansos adequats pot augmentar el risc de desenvolupar el colze de tenista. La falta de temps per a recuperar-se i permetre que els músculs i tendons es relaxin pot contribuir a l’aparició de la inflamació. 

 

Bé, i com es cura? No, normalment no necessitaràs tractament quirúrgic. El procés de rehabilitació del colze de tenista passa per repòs, però també per enfortir els músculs i millorar els teus hàbits posturals. 

El més important és que el teu procés de recuperació, sigui quina sigui la teva lesió, és que el supervisi un especialista. 

 

 

Levelea al màxim la teva tranquil·litat amb Assegur 

 

D’ensurts amb la salut ens n’emportarem tots:  gamers i no gamers, és llei de vida. Però qui té una assegurança de salut pot accedir amb més facilitats a consultesi proves diagnòstiques dins i fora dAndorra sense haver de desemborsar grans quantitats de diners. 

I això, creu-nos, és un punt extra. 

 

Oblida’t de pagar grans quotes per protegir la teva salut: a Assegur han dissenyat una pòlissa especial per a joves com tu, a un preu reduït.  

 

 

T’estimes més parlar amb l’equip d’Assegur directament? Poden resoldre tots els teus dubtes per Whatsapp (apunta: +376346555). Si ho prefereixes pots telefonar-los al 876 555 o  consultar pel teu compte la pàgina de Salut Jove. 

Otros artículos que te pueden interesar