Skip to content

Per què cada cop hi ha més nens que ronquen?

Per què cada cop hi ha més nens que ronquen?

Per què cada vegada més nens i nenes ronquen i què pots fer si sospites que això està afectant el seu descans o desenvolupament


Roncar no és només cosa de grans. De fet, molts infants fan sorolls mentre dormen… però no sempre és un simple “hàbit de son”. 

És normal que alguns nens ronquin de manera ocasional, especialment si estan constipats o tenen una infecció respiratòria. Però quan els roncs són freqüents, persistents i intensos, o van acompanyats de pauses respiratòries, estem davant d’una situació que pot requerir atenció mèdica.

Els especialistes parlen de dos grans tipus:

  • Roncs habituals simples: no afecten l’oxigenació ni el son profund.
  • Síndrome d’apnea-hipopnea obstructiva del son (SAHOS): una alteració mèdica on la respiració s’interromp parcialment o totalment diverses vegades durant la nit.

Segons diversos estudis, fins a un 10% dels infants ronquen habitualment, i entre un 1 i un 5% podrien tenir SAHOS, sovint sense diagnosticar.

Per què ronquen els nens? Causes més habituals

Hi ha diversos factors que poden afavorir els roncs infantils:

  • Hipertrofia de les amígdales o adenoides (vegetacions): una de les causes més freqüents, especialment entre els 3 i 7 anys.
  • Rinitis al·lèrgica o sinusitis crònica: inflen les vies respiratòries i dificulten el pas de l’aire.
  • Obesitat infantil: pot afavorir l’obstrucció de les vies respiratòries superiors.
  • Anomalies craniofacials o neuromusculars: menys freqüents, però importants de valorar.
  • Hàbits com respirar per la boca o dormir sempre panxa amunt.

Quan els roncs són freqüents i van acompanyats d’apnees, poden afectar seriosament la qualitat del son dels infants. Sense un descans profund i reparador, el cos no es recupera com cal: poden aparèixer signes de cansament diürn, dificultats de concentració, irritabilitat, alteracions en el creixement i, en casos greus i no tractats, problemes cardiovasculars a llarg termini. 

Quan cal consultar un especialista?

Si el teu fill o filla ronca gairebé cada nit, fa pauses per respirar mentre dorm, es desperta amb sensació d’ofec o mostra signes de cansament i irritabilitat durant el dia, és moment de consultar. Aquests símptomes poden indicar un trastorn del son que cal valorar. 

El pediatre o especialista podrà fer una primera exploració i, si ho considera necessari, recomanar proves específiques com una polisomnografia per estudiar com dorm i si hi ha apnees que puguin afectar la seva salut.

Otros artículos que te pueden interesar