Skip to content

Entrenaments pretemporada d’esquí

Entrenaments pretemporada d’esquí

S’apropa el fred i, amb ell, l’inici dels entrenaments d’esquí, un dels esports més populars i divertits durant l’hivern, que ens permet gaudir de la natura alhora que ens mantenim en forma, i que ens aporta moltíssims beneficis per a la nostra salut. Per tal de poder gaudir al màxim d’aquest esport a les nostres pistes d’esquí preferides, és necessari estar en bona forma física. El fet que sigui un esport de temporada no vol dir que no hàgim de dur a terme un entrenament previ. Realitzar altres tipus d’esport durant tot l’any ens permetrà adquirir resistència, treballar els músculs, practicar el nostre equilibri, adquirir més força i, en general, estar en bona condició física, quelcom que ens permetrà gaudir molt més de l’esport, i ens ajudarà a evitar possibles lesions.
Existeixen alguns tipus d’exercicis que són ideals per realitzar entrenaments previs a l’inici de la temporada, i que ens ajudaran a perfeccionar la nostra tècnica d’esquí. A continuació en parlem, i t’expliquem per què la preparació física és tan important en aquest esport.

Entrenaments d’esquí: per què són tan importants?

L’esquí ens ajuda a reforçar la musculatura de les cames, l’esquena, els braços, les espatlles i l’abdomen, entre d’altres. També ens permet treballar habilitats com la concentració, la coordinació o l’equilibri i, igual que tants altres tipus d’activitat física, ens ajuda a desconnectar, a disminuir l’estrès, i a combatre la tensió muscular.
Per altra banda, l’esquí és un esport que, igual que tants altres, requereix una sèrie d’habilitats, i una preparació prèvia a la realització de l’activitat física. Dit d’altra manera, per tal de practicar esquí de forma segura i poder gaudir de tots els beneficis d’aquest esport tan emocionant, és imprescindible estar preparat físicament, i haver realitzat un entrenament adequat previ a l’inici de temporada. Això és clau per tal d’evitar possibles lesions. A més, iniciar la temporada d’esquí després de mesos de no practicar esport, sense haver-nos preparat físicament, podria no permetre’ns gaudir de les nostres vacances a la muntanya. Doncs això ens causaria esgotament i un possible dolor muscular.
Per tant, què vol dir tot això? Vol dir que, abans de començar les vacances d’hivern i anar-nos-en a la muntanya a esquiar, cal que estiguem preparats físicament. És necessari que realitzem els entrenaments d’esquí adequats, que treballem la musculatura, i que millorem tant la nostra resistència com la nostra força. Això es pot aconseguir tant anant al gimnàs, com fent diversos tipus d’exercici a casa. Realitzar altres tipus d’esport, siguin individuals o en equip, al llarg de l’any, també és una manera de preparar-nos per la temporada d’esquí, ja que ens permet treballar diversos tipus d’habilitats, com la resistència, necessària per practicar aquest esport.

Preparació física per a l’esquí: exercicis

Llavors, quins exercicis ens poden ajudar a treballar totes aquestes habilitats que són necessàries per poder gaudir al màxim d’aquest esport d’hivern, i de manera segura? T’ho expliquem a continuació.

Escalfament i estiraments

Recorda que, abans de començar qualsevol activitat esportiva, siguin entrenaments d’esquí o qualsevol altre esport, és necessari dedicar deu minuts a escalfar i estirar. Això t’ajudarà a preparar els músculs i evitar possibles lesions. A més, els estiraments també t’ajudaran a millorar la flexibilitat, una de les habilitats indispensables per l’esquí. Per altra banda, recorda que abans d’esquiar també és molt important realitzar estiraments. Aquestes són les zones del cos que és fonamental estirar per tal d’evitar lesions:
 • El coll, per tal de relaxar-te i alliberar tensió. Gira el cap suaument a un costat i a l’altre, sense fer cap moviment brusc.
 • Els canells. Els canells també són crucials en aquest esport, motiu pel qual cal preparar-los abans de començar a esquiar.
 • L’esquena, ja que és una zona on és habitual patir lesions esquiant.
 • El maluc. En tractar-se d’una zona del cos que movem constantment quan esquiem, també cal fer estiraments per preparar el maluc abans de cada sessió d’esquí.
 • Les cames. Per descomptat, cal preparar les cames, realitzant estiraments, per evitar possibles estirades.

 

Exercicis per treballar l’equilibri

Una altra de les habilitats imprescindibles que necessiten les persones a qui els encanta esquiar és l’equilibri. Hi ha diverses maneres de treballar i millorar l’equilibri, i una d’elles és realitzant exercicis sobre superfícies inestables, com per exemple plataformes especials amb forma corbada. Aquest tipus d’exercicis ens ajuden a treballar la nostra capacitat de reacció, i també ens permeten enfortir els nostres músculs. A més, un dels motius pels quals aquest tipus d’entrenament d’esquí és tan important és que ens permet realitzar moviments amb les cames similars als que haurem de realitzar a la pista.

Exercicis per treballar la musculatura

Tots els entrenaments d’esquí haurien d’incloure exercicis per treballar la musculatura. Un exemple d’aquest tipus d’exercici que hauríem de fer si volem anar a esquiar és l’esquat. Amb l’esquat, a més de treballar els músculs de les cames i l’abdomen, també treballem l’equilibri. Les elevacions de maluc també són una molt bona opció, ja que es tracta d’una zona que rep un gran impacte quan baixem la muntanya esquiant.
No ens hem d’oblidar de la zona abdominal, i tampoc de l’esquena. Es tracta de zones del nostre cos que són clau per ajudar-nos a mantenir l’equilibri, quelcom que, com ja hem comentat, és essencial en els esquiadors i esquiadores. Podem fer exercicis d’abdominals sense cap mena d’equipament, i existeixen molts tipus diferents d’exercicis, de diferents nivells de dificultat. Pel que fa a l’esquena, també podem escollir entre una gran varietat de mobilitat i flexibilitat, i activitats que ens ajudaran a tonificar aquesta zona del cos. Un exemple són els exercicis de rem, realitzats amb una banda elàstica. Els exercicis amb bandes elàstiques no només són beneficiosos per a l’esquena, sinó per a la musculatura de tot el cos en general.

Exercicis de cames

Tenir força a les cames és una altra habilitat necessària a la pista d’esquí. Tal com ja hem comentat, l’esquat és un exercici ideal per treballar les cames. Aquest exercici, per exemple, et pot ajudar a enfortir els músculs d’aquesta zona del cos: recolza l’esquena a la paret, formant un angle de 90 graus amb les cames, i intenta aguantar tanta estona com puguis. Pots realitzar diferents sèries, i anar augmentant la dificultat a poc a poc. També pots realitzar exercicis per treballar la zona dels bessons, com elevacions del taló, per exemple. Aquesta zona és una de les que més pateixen la tensió causada per la postura del nostre cos quan esquiem; per això, és important fer exercicis que ens ajudin a enfortir aquests músculs.

Altres consells a tenir en compte abans d’anar a esquiar

A més de mantenir-te en forma i realitzar els entrenaments d’esquí apropiats abans de l’inici de la temporada, hi ha altres coses que també has de tenir en compte en practicar aquest esport:
 • Tal com hem comentat, realitza estiraments tant abans com després de practicar esquí. Això t’ajudarà a evitar lesions i alleujarà possibles dolors musculars.
 • Si ets aprenent, informa’t sobre els principals consells que hauria de seguir una persona que no té experiència amb aquest esport.
 • Igual que amb qualsevol altre esport, assegura’t que abans d’esquiar beus prou aigua i pren aliments que et donin energia.
 • Si no tens experiència, no tinguis pressa. És important anar a poc a poc; això vol dir començar per les pistes més fàcils i, si no has esquiat mai, és important que comencis amb exercicis bàsics i segueixis els consells d’algun monitor o monitora.
 • Assegura’t que la roba, els esquís, les botes i altre equipament són apropiats per a tu, per al teu cos i per al teu nivell d’experiència.
 • Inicia la teva sessió d’esquí havent reposat el dia abans, amb molta energia, i ganes de gaudir de l’experiència i de la natura.
 • Contracta una assegurança, per tal de sentir la màxima seguretat quan siguis a la pista, i gaudir al màxim d’aquest esport.
L’assegurança Esquí forfait 24 h d’Assegur és l’opció ideal per a aquelles persones que volen sentir-se segures a la pista en tot moment. Amb aquesta assegurança, no només obtindràs una cobertura d’assistència mèdica i sanitària, en cas que això fos necessari; també et protegirem davant qualsevol possible incidència, i cobrirem possibles despeses causades per la necessitat d’extensió del viatge per motius meteorològics, o possibles despeses causades per la pèrdua de l’equipatge facturat, entre d’altres.

Otros artículos que te pueden interesar