Skip to content

Tot el que has de saber sobre el retinol

Tot el que has de saber sobre el retinol

El retinol està de moda. Tothom en parla, tothom sembla fer-lo servir i tothom sembla saber-ho tot sobre aquest component que ens promet la pell perfecta i sembla complir. Ho fa de veritat o el retinol té lletra petita? Avui parlarem de cosmètica, de salut i de la nova normativa europea que ha fet saltar les alarmes sobre aquest component. 


Què és exactament el retinol?


El retinol és una forma activa de la Vitamina A, i un conegut regenerador natural de la pell. Si googleges, segurament llegiràs que el retinol es troba només als fetges dels animals com ara els porcs o les vaques i a la llet sencera. Abans que t’aixequis a llençar les teves cremes, t’hem de dir que el retinol que es fa servir per cosmètics és d’origen sintètic: es produeix als laboratoris. Com et pots imaginar i per l’alleujament de tothom, és una forma més controlada i estable d’obtenir aquesta vitamina. 


Quan es va descobrir el retinol?


Parlar de retinol fa sonar modern, oi? 

Doncs has de saber que de nou no en té res. De fet, va ser descobert al 1920. Els estudis i recerques sobre la vitamina A van començar a llençar llum sobre les seves diverses formes i funcions i va ser llavors quan els científics suïssos Paul Karrer i Adolf Windaus van poder sintetitzar i descriure l’estructura química del retinol. I es van emportar el Nobel de Química per aconseguir-ho.

El seu us es va començar a escampar als anys 70, quan el dermatòleg nord-americà, Albert Klingman, va treure la primera crema amb retinol per tractar l’acne “i planxar les arrugues”. Com a curiositat et direm que aquest doctor feia experiments amb la pell dels presoners de Filadelfia. Però no ens desviem. 


La lletra petita del retinol


Sí, el retinol té lletra petita, però t’avancem que els pros pesaran més que els contres, sempre i quan el facis servir seguint les recomanacions dels fabricants i t’assessoris bé amb el teu dermatòleg per garantir que va bé amb la teva pell.

Et destaquem els principals beneficis del retinol:

  • Efectivitat en la reducció d’arrugues i línies fines: El retinol ha demostrat ser eficaç per a estimular la producció de col·lagen i promoure la renovació cel·lular, la qual cosa pot ajudar a reduir l’aparença d’arrugues i línies fines. 
  • Tractament de l’acne: El retinol pot ajudar a destapar els porus i reduir la producció de seu. És a dir que sí, és un tractament efectiu per a l’acne.
  • Millora de la textura de la pell: L’ús regular de retinol pot ajudar a suavitzar la textura de la pell i reduir l’aparença de porus dilatats.
  • Estimulació de la renovació cel·lular: El retinol promou la renovació cel·lular, la qual cosa pot millorar l’aspecte general de la pell i donar-li un toc més fresc i radiant.

Bé, no? A veure aquests contres del retinol:

  • Irritació i sensibilitat: El retinol pot ser potent i causar irritació, enrogiment i sequedat en la pell, especialment quan es fa servir per primer cop o en concentracions més altes. Sobre les concentracions en parlarem ara. 
  • Fotosensibilitat: L’ús de retinol pot augmentar la sensibilitat de la pell al sol. Traducció: tindras més risc cremades solars. És essencial fer servir protector solar durant el dia quan s’usa retinol. I quan no, també. D’això ja vam parlar l’altre dia.
  • Temps d’adaptació: Algunes persones poden necessitar un període d’adaptació quan comencen a aplicar-se retinol, i poden veure un augment temporal dels problemes de la pell abans que millorin. És a dir que la teva pell es pot posar pitjor, abans de començar a millorar. 
  • No és adequat per a tothom: El retinol pot no ser adequat per a persones amb pell molt sensible o aquelles que estan embarassades o alletant, ja que existeix la possibilitat d’efectes adversos.
  • Interaccions amb altres ingredients: Alguns ingredients, com certs àcids exfoliants o productes que contenen peròxid de benzoïl (un component freqüent a les cremes anti acne), poden interactuar negativament amb el retinol, la qual cosa pot fer que la teva pell s’irriti. Amb compte, llegeix bé les etiquetes de les teves cremes abans de fer combos perillosos. 

Com et dèiem al principi, si vols començar a fer servir el retinol, el millor que pots fer és demanar hora al dermatòleg per veure com està la teva pell i si és apta per incloure’l retinol a la teva rutina. Si ja ho has fet pel teu compte i veus que alguna cosa no acaba d’anar bé, truca el dermatòleg. És important escoltar la teva pell. 


La UE ha prohibit el retinol?


No pas. L’alarma bé d’aquí: Hi ha un esborrany d’una normativa europea que proposa reduir les concentracions de retinol a les cremes. I és que, semblaria ser que molts dels productes que es venen amb retinol contenen una alta concentració. És a dir, que si la teva crema té un 1% de retinol (que és molt, tot i que no ho sembli), amb la nova normativa haurà d’abaixar-la fins a un 0,3% si és una crema facial o a un 0,5% si és corporal. Res més? Res més. Un cop votada la normativa, cosa que passarà a finals de l’estiu del 2023, les marques tindran fins al 2026 per reduir les dosis de retinol. Però en cap cas es retirarà el retinol del mercat. 


Pautes generals per introduir el retinol a la teva rutina


Hem vist els riscos i els beneficis del retinol, però quina seria la millor manera de començar a fer-lo servir? Depèn de la sensibilitat de la teva pell i de les teves necessitats específiques, però t’hem fet unes pautes generals. 

  1. Introdueix el retinol gradualment: Si mai has fet servir retinol abans, és recomanable començar amb una concentració més baixa i aplicar-ho només una o dues vegades per setmana al principi. Això permet que la teva pell s’acostumi al retinol i redueix el risc d’irritació. Amb el temps, pots augmentar la freqüència i la concentració, si és necessari.
  1. Aplica a la nit: El retinol pot augmentar la sensibilitat de la pell al sol, per la qual cosa és millor aplicar-lo a la nit. Això també permet que el retinol treballi mentre dorms, estimulant la renovació cel·lular i altres beneficis per a la pell.
  1. Neteja i hidrata adequadament: Abans d’aplicar el retinol, assegura’t de netejar suaument la teva pell per a eliminar qualsevol maquillatge, brutícia o impureses. Després d’aplicar el retinol, és important hidratar bé la pell amb una crema o loció per a minimitzar la sequedat o la irritació.
  1. Evita àrees sensibles: Evita aplicar retinol al voltant dels ulls, ja que aquesta àrea és especialment sensible. També ves amb compte en aplicar-ho prop de les comissures de la boca i les fosses nasals.
  1. Fes servir protector solar durant el dia: El retinol pot fer que la teva pell sigui més sensible al sol, per la qual cosa és essencial aplicar protector solar d’ampli espectre amb un FPS adequat. Això protegirà la teva pell de danys addicionals causats per l’exposició al sol i reduirà el risc de cremades solars.
  1. Has de ser constant: Els beneficis del retinol generalment es veuen amb l’ús continu i constant. És important mantenir una rutina i fer-lo servir regularment per a obtenir resultats òptims.

Finalment, ens has de perdonar perquè ens tornarem a repetir. Si tens cap preocupació sobre l’ús de retinol o tens problemes de pell específics que vols tractar, és aconsellable parlar amb un dermatòleg. Un dermatòleg pot recomanar el producte i la concentració adequada segons les teves necessitats i realitzar un seguiment per a ajustar la rutina segons sigui necessari. 

Otros artículos que te pueden interesar