Skip to content

Arnès o collar? | Quina és la millor opció pel teu gos?

Arnès o collar? | Quina és la millor opció pel teu gos?

Arnès o collar? Estem segurs que, si amb tu viu un amic inseparable com és el gos, t’hauràs fet aquesta pregunta. No sempre és fàcil trobar el complement adequat per les nostres estimades mascotes i és per això que hem fet aquest article. Volem explicar-te quines són les opcions que ofereix el mercat, pel que fa a sistemes de subjecció per a gossos.

Així descobriràs tots els detalls per saber quina és la millor manera de portar a passeig el teu amic caní, amb arnès o collar. Estem d’acord amb tu que el teu gos es mereix el millor.

El govern d’Andorra regula la tinença d’animals domèstics

Una informació important que volem comentar-te: És necessari respectar la regulació vigent per al 2022, perquè tenir un animal de companyia és una responsabilitat. Al final del post et donarem les claus per accedir fàcilment a la legislació del nostre principat. Ara volem que coneguis què és un arnès, un collar i la diferència entre tots dos.

Arnès o collar: què són i quina diferència hi ha?

Efectivament, tots dos són sistemes de subjecció per animals anomenats de companyia. El material de fabricació d’aquests accessoris per a gossos pot variar depenent del model, qualitat o característiques. La nostra recomanació és que compris el collar o l’arnès en una botiga especialitzada. 

Collar per a gos

Tal vegada aquest sigui el complement que més coneguis; consisteix en una cinta confeccionada amb materials com el xarol, la pell o el niló. Incorpora una regulació amb sivella per adaptar-la al coll del teu gos i gairebé sempre permet afegir una placa identificativa; allà pots gravar el seu nom i el teu telèfon, per facilitar un contacte immediat en cas de pèrdua.

Recordant la recomanació que et fèiem abans, és interessant anar a comprar aquest collar a una botiga d’animals. Els seus professionals podran aconsellar-te des de la seva expertesa. Si tens alguna botiga de confiança, que coneguin a la teva mascota, encara millor.

Arnès, l’altre sistema de subjecció

L’arnès és un producte per a gossos, una mica més específic. Les seves cintes sovint estan fabricades amb materials similars, per bé que són més freqüents els arnesos confeccionats amb niló. La longitud de l’arnès és una de les diferències respecte dels collars més coneguts; el seu disseny permet una subjecció del tronc de l’animal, a banda del coll. Naturalment, tenen regulació que permeten adaptar-ho al cos del teu amic caní, perquè es trobi confortable. El control del teu gos es fa més fàcil, ja que aquest sistema el subjecta repartint la tensió en dos punts, el coll i el tronc. Per això i en principi, té molt més sentit pensar en aquest accessori per a gossos de certa grandària i per a cadells mitjans amb molta energia.

Arnesos específics per retenir

Són sistemes dissenyats amb materials molt resistents i els seus punts de regulació incorporen sivelles metàl·liques en forma de D. Estan pensats per resistir tensió quan el gos tira amb força vers endavant. A més ho pots complementar amb corretges còmodes i resistents per vèncer l’energia del teu gos.

Arnesos protectors

Per protegir del fred als gossos, generalment de raça més petita, aquests sistemes incorporen teixit impermeable o de materials que abriguen. Per bé que les mascotes més petites o els cadells no necessiten tanta retenció, aquesta és una de les raons per comprar-li un arnès protector.

Arnesos per a gossos treballadors

Efectivament, perquè el gos policia, el gos pigall d’una persona invident o els Huskys que arrosseguen trineus són incansables treballadors. Tots aquests amics de les persones tenen una equipació específica que inclou arnesos pensats per aquestes feines encomiables.

Llavors, és més recomanable arnès o collar?

Després de tota la informació recollida, podem afirmar que és adequat tenir un collar i un arnès per la teva mascota. Els dos sistemes de subjecció per a gossos són complementaris; com veuràs tot seguit serà més recomanable l’un o bé l’altre, en funció de les situacions. Fes atenció aquests exemples.

Primer cas: el teu gosset serà gran, però ara és un cadellet preciós

Si tens la sort de trobar-te en aquesta situació, podràs triar: o bé un arnès protector per als matins gèlids de l’hivern andorrà, o un collar per les èpoques més càlides. Veuràs que si el petit ha nascut a l’estiu, podràs passar amb un bon collar. En canvi, si té pocs mesos a la tardor o a l’hivern serà interessant protegir-lo una mica; tal vegada en necessitis un parell d’arnesos. Recordar-te que a mesura que vagi creixent, podràs comprovar si és prou tranquil per a portar un collar.

Segon cas: el nou membre de la família ha resultat ser molt vigorós

Per a gossos que deixen enrere a tots els seus companys de sortides, recomanem l’arnès per passejar. Tal vegada t’hauràs d’acostumar a dur-lo al carrer amb arnès gairebé sempre, especialment si és un animal mitjà o gran. En aquest cas, mira de sortir amb ells pels corriols i muntanyes del nostre territori; se sentirà més còmode i farà un bon exercici.

Tercer cas: si és un ca de raça petita, el collar pot ser la millor opció

El gosset és tan manejable que el pots dur dins d’una bossa dissenyada per dur mascotes petites? Llavors no t’ho has de pensar molt; amb un collar de bona qualitat que sigui còmode i lleuger, ja tindràs prou. Aquí la qüestió de la seguretat no t’ha de preocupar tant, ja que el teu petit amic no espanta, com potser ho faria un gos de raça ben gran.

Quart cas: a la platja, sigui gran o petit, pots dur-lo amb collar

Com segurament ja sabràs, hi ha platges a Catalunya, per exemple, que habiliten zones exclusives per als gossos i els seus propietaris. Són una delícia per ells i per a tu també. Allà gaudeixen del sol, de l’aigua i d’altres amics gossos. En aquest cas és molt convenient que el puguis subjectar amb collar lleuger i que es pugui mullar. Ben mirat seria com el seu vestit de bany.

Pensa que sempre has de tenir present el seu caràcter, de tenir la seguretat de poder-lo dur a la platja. Has de prendre una bona decisió, ja que és la teva responsabilitat.

Cinquè cas: el transport en cotxe, sempre amb arnès o transportador

Creiem que no fa falta explicar per què el teu gos ha d’anar amb un arnès per a cotxe, quan vagis, per exemple, de vacances. Tots els motius estan relacionats amb la seguretat:

  • Ha de portar una retenció segura per ell en cas d’un accident
  • Has de garantir que durant el trajecte no es desplaci fins a la part davantera del vehicle, provocant un accident
  • L’arnès de cotxe està pensant perquè el gos no surti espontàniament si et detens i obres la porta

Generalment, en els casos que el gosset sigui de dimensions petites, podries substituir l’arnès per un transportador que romangui ancorat al seient amb el cinturó de seguretat.

La legislació a casa nostra, Andorra, sobre la tinença i protecció d’animals

La Llei 13/2012, de tinença i de protecció d’animals és la regulació vigent al principat, també per aquest any 2022 que comencem. Voldríem recomanar-te que miris a partir de la pàgina cinc: Títol III, capítol primer. Animals de companyia (de l’article divuit fins al vint-i-sis). A banda d’aquestes, a partir de la pàgina vuit, trobaràs les situacions sancionables.

Així coneixeràs tota la informació que t’interessa sobre aquest tema i altres d’importants: la qüestió sanitària, l’abandó d’animals, la responsabilitat civil, etc.

Conclusió: tots els gossos poden tenir arnès o collar en funció de les seves activitats

És cert que hi haurà animals que vagin més còmodes amb collar i d’altres que necessitin la subjecció intensa d’un bon arnès. Però també és possible que usis els dos sistemes per al teu gos, en funció de la vostra activitat. Per tant:

  • Serà necessari un arnès amb les proporcions correctes i adaptat si viatges en cotxe
  • Trobaràs que és més feliç voltant per les platges que admeten gossos, amb un collar
  • Recorda que el comportament del gos és la teva responsabilitat.
  • Conèixer molt bé el teu gos t’ajudarà a decidir amb encert: arnès o collar

Finalment, volem recordar-te que les companyies d’assegurances ofereixen cobertura de responsabilitat civil per a la teva mascota. Vine a Assegur, estarem contents d’assessorar-te en tot allò que necessitis.

Otros artículos que te pueden interesar