Skip to content

Cues a la frontera d’Andorra: manual de bones pràctiques

Cues a la frontera d’Andorra: manual de bones pràctiques

Els clàxons. La mala llet. Aquell que insisteix a incorporar-se de l’altre carril. La teva paciència que s’esgota per moments. Els nens que volen arribar ja. El temps, que apreta però no tant com la calor, que fa estona que transforma el teu cotxe en un forn del qual sembla que mai acabaràs de sortir. Tothom ha viscut cues, i no cal venir a Andorra per gaudir de l’experiència. Però és cert, no ens amagarem pas: les retencions a la frontera d’Andorra són un clàssic de l’estiu 

No és fàcil saber gestionar el còctel d’emocions que ens assalten quan fem cua. S’ha de tenir atenció, paciència i educació fins al final. Perquè sí, hi ha un final. Per a totes aquelles persones que vulguin portar els seus futurs embussos de la millor manera possible, hem escrit aquest article. Arranquem? 

 

Quina és la distància de seguretat en un embús?  


Si hi ha una manera de garantir la seguretat (i la pau) en mig d’una retenció, és la distància de seguretat. La distància de seguretat recomanada en un embús és almenys d’1 metre per cada quilòmetre per hora de velocitat. És a dir, la idea és mantenir una distància d’almenys 1 metre per cada km/h de velocitat. 

Com pots calcular la distància de seguretat en un embús? Bé, a la DGT recomana que “per fer els càlculs prenguis com a referència un punt concret a la carretera i comptis dos segons pronunciant 1101, 1102…– des que passi el vehicle amb el qual guardar la distància fins que arribi el teu”. Fàcil, oi? 


Va, seguim.  

 

Ni ziga-zagues ni canvis constants de carril 

 

Sembla evident, però si ho fos tant no tindríem problemes. Fer ziga-zagues a la frontera (o a qualsevol embús) és perillós per a tu i per als altres. Et donarem 4 raons per mantenir-te tranquil·lament al teu carril, i ja veuràs que totes elles són fruit de la lògica: 

 

  • Augment del risc de col·lisions: Canviar sovint de carril augmenta la probabilitat de col·lisions laterals amb altres vehicles que també estan buscant moure’s en el mateix espai reduït. La falta d’espai adequat i la falta d’atenció poden donar lloc a frecs i accidents. 
  • Distraccions i pèrdua d’atenció: L’acció de canviar de carril requereix que el conductor pari atenció addicional als vehicles al seu al voltant i als punts cecs. Això pot distreure al conductor, que podria reaccionar més lent davant una frenada sobtada o algun altre perill. 
  • Inestabilitat del trànsit: Canviar constantment de carril pot generar inestabilitat en el flux del trànsit. Quan els vehicles es mouen d’un carril a un altre, pot crear-se una sensació d’ «efecte acordió», on el trànsit es desaccelera i s’accelera bruscament, la qual cosa empitjora la congestió. 
  • Generació de major congestió: Si tots els conductors fan ziga-zagues, el procés de canviar d’un carril a un altre pot ser més lent que mantenir-se en un sol carril. Això pot agreujar la congestió i prolongar la durada de l’embús. 

 

Al cotxe: aigua, medicaments i menjar 


Et sorprendria la quantitat de males passades i situacions de risc que s’evitarien a un embús si tothom portés al cotxe aigua i menjar. Les onades de calor que estem patint a Andorra no són cap broma: aquest estiu els nostres termòmetres han pujat ja per sobre dels 34 graus, i el teu cotxe podrà superar fàcilment aquesta temperatura si s’ha d’aturar sota el sol de la Farga de Moles –o al Pas de la Casa– una bona estona.  

 És important que abans de marxar agafis medicaments si escau, menjar i begudes fredes (o congelades). I aquí frenarem un moment per parlar sobre un error típic de carretera: beure al cotxe begudes ensucrades.  

 

Al marge dels perjudicis que poden tenir aquest tipus de begudes per la teva salut, et direm que les begudes ensucrades poden augmentar la necessitat de fer pauses per a anar al bany. I aixó ja és el que et faltava. Doncs fixa’t: 

 

  • El sucre, especialment en grans quantitats, pot tenir un efecte diürètic en el cos. Això significa que pot augmentar la producció d’orina i, per tant, augmentar la necessitat d’anar al bany amb major freqüència. 
  • Algunes begudes ensucrades, com els refrescos i begudes energètiques, poden contenir cafeïna, que també pot tenir un efecte diürètic i augmentar la producció d’orina. 
  • Les begudes esportives i algunes aigües saboritzades, poden contenir sodi. I el sodi també pot contribuir a l’augment de la necessitat d’anar al bany 

 

Com veus, al cotxe, millor aigua. 

 

Mantenir la calma sí, però també l’atenció 

 

Exercicis de respiració, música relaxant, un podcast o fins i tot un audiollibre, que ara estan tan de moda. Cadascú sap fins on pot arribar a evadir-se sense perdre de vista el més important: la carretera i els cotxes que l’envolten. Et deixem tres consells bàsics per mantenir la calma i un bonus 

 

  • Els experts ens diuen que una respiració conscient ens ajudarà a concentrar-nos, a calmar la nostra ment i a reduir l’ansietat. No cal que facis res d’especial: només agafar aire profundament, soltar-lo a poc a poc i repetir. Prova-ho. 
  • En un embús també és rellevant l’acceptació. La resistència a una situació només fa que augmentar el teu estrès: el millor que pots fer és acceptar allò que no pots controlar. L’embús, vaja. Estàs a la cua de la frontera. No pots evitar-la, ja ho hauries fet. Si no ho pots solucionar, llavors no és un problema. Calma. 

 

 

Després d’haver-te llegit la nostra guia de bones pràctiques per fer cua a la frontera d’Andorra només et podem dir una cosa: per agilitzar, i no passar de ser víctima a culpable de l’embús, et recomanem que segueixis els nostres consells i que tinguis sempre a mà la teva documentació. Això és tot.  

 

Ara si, bon viatge!  

 

 

Otros artículos que te pueden interesar