Skip to content

Quan he d’anar al psicòleg? 3 motius per demanar ajuda

Quan he d’anar al psicòleg? 3 motius per demanar ajuda

Ens ho diu l’OMS: “La salut és un estat de complet benestar físic, mental i social. Quan parlem de salut no només parlem de l’absència d’afeccions o malalties”. No hi ha salut sense salut mental. Un problema a la feina, una ruptura, la mort d’un ésser estimat… tothom passa per situacions complicades al llarg de la seva vida. Qui no demana ajuda quan la necessita està renunciant a les eines per gestionar correctament les seves emocions.  

I això pot passar factura, i no només mentalment. 

Per sort, vivim en una època en la qual s’ha normalitzat aixecar el braç i demanar ajuda professional quan les situacions ens sobrepassen. La visibilitat i l’acceptació dels problemes de salut mental a Andorra (i a la resta del món) creix, i a poc a poc deixem enrere els tabús i perjudicis que sovint l’han envoltat.  


A Andorra el psicòleg entra per la CASS? Et donem tots els detalls (Actualitzat abril 2024) 

 

T’ho expliquem: a finals del març del 2023 el Govern va arribar a un acord amb els psicòlegs d’Andorra: les visites al psicòleg entraran a formar part de la cartera de serveis de la CASS. Així, a Andorra es finançaran fins a 10 sessions anuals de 45 minuts, i aquestes tindran un cost, en principi, de 45 euros cadascuna.  

Aquest acord de la CASS amb els psicòlegs, que està previst que entri en vigor en els pròxims mesos mesos, recull també que les sessions de teràpia es poden fer de forma telemàtica o presencial, amb la condició que les primeres no tinguin lloc més de dos cops 

Per accedir a les sessions, això si, caldrà la prescripció d’un metge o pediatra referent, un psiquiatre o un metge especialista. Episodis maniàtics o depressius, ansietat, esquizofrènia o trastorns sexuals com l’ejaculació precoç o el postpart són algunes de les patologies que s’inclouen a l’acord que ben aviat estarà actiu a Andorra 

 

Quan he d’anar al psicòleg: 3 raons per demanar ajuda 

 

Anar al psicòleg és una decisió personal. La Societat Espanyola de Psicologia Clínica ens diu que és recomanable anar al psicòleg quan tinguem un problema que ens impedeixi viure la vida que desitgem o que generi sofriment 

La psicoteràpia no només està destinada a persones que sofreixen trastorns de personalitat, sinó també a aquelles que volen créixer o resoldre problemes difícils. Una ruptura sentimental, divorci, infidelitat, problemes laborals, la mort d’un ser estimat, conflictes amb amics, familiars o fills, o fins i tot esdeveniments traumàtics com a accidents, abús o desastres pròxims poden ser emocionalment aclaparadors.  

Quan les nostres emocions es desborden i ens fan sentir impotents davant el que ens està succeint és important buscar ajuda professional per a recuperar l’estabilitat emocional i sanar el mal que s’ha produït.  

No obstant això, hi ha qui opta per distreure’s amb activitats i eviten afrontar el seu malestar.   Una alternativa tan freqüent com poc recomanable: aquests casos poden sofrir les seqüeles emocionals de no haver abordat la situació a temps, com l’ansietat, l’apatia, els trastorns del son i l’aïllament. 

 

Anar al psicòleg per aprendre a afrontar una pèrdua 

 

És comú sentir-se aclaparat i desorientat després d’una pèrdua, i en aquests moments l’ajuda d’un psicòleg pot resultar molt útil per a suportar i processar el duel. Si estàs pensant a acudir a un psicòleg per a afrontar una pèrdua està bé que sàpigues què esperar. T’ho expliquem: 

  • En primer lloc, el psicòleg t’ajudarà a acceptar i validar les teves emocions. La negació, la ràbia, la tristesa i la culpa són respostes emocionals normals després d’una pèrdua, però moltes persones se senten avergonyides o culpables per tenir aquestes emocions. El psicòleg t’ajudarà a comprendre que aquestes emocions són normals i necessàries per a processar el duel. 
  • A més, el psicòleg t’ensenyarà eines per a manejar les teves emocions i pensaments durant el procés de duel. L’objectiu és ajudar-te a bregar amb el dolor de manera saludable i productiva. Això pot incloure l’ensenyament de tècniques de relaxació, meditació o visualització, o l’aprenentatge d’habilitats per a millorar la comunicació i les relacions socials. 
  • El psicòleg també t’ajudarà a identificar patrons de pensament negatius o autodestructius i a reemplaçar-los per pensaments més saludables i realistes. Per exemple, moltes persones poden sentir-se culpables per no haver passat més temps amb un ser estimat abans de la seva defunció. 
  • Finalment, el psicòleg et pot ajudar a trobar maneres d’honrar a la persona o situació perduda. En honrar la memòria de la persona o situació perduda, pots trobar consol i tancar el cicle del dol. 


Anar al psicòleg per superar canvis 

 

Petits o grans. Positius o negatius. Els canvis són part natural de la vida: una mudança, una nova feina, una ruptura o la pèrdua d’un ésser estimat…  tots aquests canvis poden tenir un impacte significatiu en la nostra vida i, per descomptat, en la nostra salut mental. És important aprendre a afrontar-los de la millor manera possible. 

Els canvis poden generar un gran estrès emocional, i és possible que ens sentim sobrepassats. El procés d’adaptació a un nou entorn o situació pot ser difícil i pot desencadenar emocions com l’ansietat, la tristesa o la frustració. Si aquests sentiments comencen  formar part de la teva normalitat, poden interferir en el teu benestar emocional i en les teves relacions. 

Un psicòleg pot proporcionar un espai segur i confidencial per a expressar les seves emocions i pensaments. Pot ajudar-nos a trobar estratègies i eines per a manejar l’estrès i l’ansietat, així com per a millorar la nostra resiliència i adaptabilitat.  

El terapeuta també pot treballar amb nosaltres per a identificar patrons de pensament i comportament que puguin estar interferint en el nostre procés d’adaptació. 


Anar al psicòleg per tractar l’ansietat 

 

L’ansietat és una resposta emocional normal que experimentem en situacions de perill o amenaça. No obstant això, quan l’ansietat es torna intensa, freqüent i es converteix en una resposta desproporcionada a situacions quotidianes, pot ser un problema que afecti seriosament la qualitat de vida d’una persona.  

En aquests casos, acudir a un psicòleg pot ser una bona opció per aprendre a manejar l’ansietat i recuperar el benestar emocional. 

El primer pas per a tractar l’ansietat és reconèixer que es té un problema. Sovint, les persones amb ansietat poden sentir-se avergonyides o estigmatitzades, la qual cosa els impedeix buscar ajuda professional. No obstant això, cal entendre que l’ansietat és un trastorn comú i tractable, que afecta milions de persones a tot el món. 

Les teràpies més freqüents per tractar l’ansietat 

Algunes de les tècniques que es poden utilitzar en el tractament de l’ansietat inclouen la teràpia cognitiu-conductual, la teràpia d’acceptació i compromís i la teràpia d’exposició.  

  • La TCC és una teràpia que s’enfoca a canviar els pensaments i comportaments negatius que poden estar alimentant l’ansietat. 
  • La teràpia d’acceptació i comprimís es centra en acceptar els pensaments i emocions negatives per a poder viure en el present.  
  • La teràpia d’exposició implica afrontar gradualment la situació o l’objecte que provoca l’ansietat, perquè la persona pugui aprendre a manejar-la de manera més efectiva.  

El tractament de l’ansietat pot ser un procés a llarg termini, i que la recuperació no succeeix de la nit al dia. No obstant això, amb l’ajuda adequada, la majoria de les persones poden aprendre a manejar la seva ansietat i recuperar una vida plena i satisfactòria. 

Anar al psicòleg pot ser una decisió molt important i valenta per a millorar la nostra salut mental i qualitat de vida. Cal recordar que no existeix una situació «massa petita» per a acudir al psicòleg i que demanar ajuda no és senyal de feblesa, sinó de fortalesa i valentia per a enfrontar els nostres problemes. 

 

Otros artículos que te pueden interesar